Реактивен изтребител „Су-57“ /Т-50/ се разби край Комсомолск на Амур в Хабаровски край в Русия, пише РИА „Новости“. Изтребителят не е военен, а е собственост на завода производител. Пилотът на самолета е успял да катапултира и е бил открит с помощта на хеликоптер. Състоянието му не се уточнява.

Катастрофата станала на около 120 километра от завода Дземги. Машината е била собственост на авиозавод „Юрий Гагарин“ в Комсомолск на Амур. Според източник на информационната агенция, самолетът е паднал по време на изпитания на двигателя.

„Су-57“ е най-модерният изтребител, който ще постъпи в ограничени бройки на въоръжение в руската армия. От него има построени едва няколко екземпляра, като два самолета наскоро преминаха изпитания „в реални бойни условия“ над Сирия. Производителите рекламират самолета като „стелт“, макар че независими експерти не смятат, че по своите „стелт“ характеристики „Су-57“ е съизмерим с американските си съперници F-22 и F-35. Разработването на самолета първоначално започна съвместно с Индия, но тя се отказа да участва по съображения, че нещата не вървят в очакваната насока.

Въпреки че руските и проруските медии непрекъснато тръбят за желаещи да закупят изтребителя държави, никакви реални стъпки в тази посока няма и засега единствения „клиент“ си остава Русия, която възнамерява в следващите 7-8 години да предаде на въоръжение на своите ВВС 78 от тези самолети. Според експерти толкова малък брой произведени машини не оправдава разходите по разработването им и няма да има отражение върху стратегическото съотношението на силите във въздуха.

Независимо от проблемите пред проекта, поне на хартия „Су-35“ е един от най-добрите и високотехнологични съвременни самолети, с висока маневреност и впечатляващи технически характеристики. Според данните от руска страна той е и по-евтин от американските си опоненти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!