Химикът Вал Мирзаянов, работил върху компоненти в състава на бойното отровно вещество „Новичок”, призна, че му се иска да се извини на бившия полковник от руското ГРУ Сергей Скрипал заради участието си в разработката. Специалистът в областта на химическото оръжие преди повече от 20 години емигрира в САЩ. Той е единственият експерт, публикувал в своя книга формули на прекурсорите за „Новичок”. Участието му в разработката го прави вероятен баща на нервно-паралитичния агент, или поне един от създателите му.

„Бих му казал, че много съжалявам, че съм участвал в разработката на това оръжие”, каза Мирзаянов пред „Дейли бийст”. Той допълва, че никой от колегите му не е предполагал, че веществото ще се използва за терористични цели.

Специалистът добави, че, за съжаление, Скрипал и дъщеря му едва ли ще могат да се възстановят след отравянето, дори и да оживеят. По думите му „Новичок” е 10 пъти по-силен от всеки друг известен нервно-паралитичен агент и последиците от въздействието му са практически необратими, а контактът с веществото предизвиква гадене и конвулсии, като същевременно блокира функциите на централната нервна.

Мирзаянов изрази опасения, че в Солсбъри „Новичок” може да е засегнал много повече хора, отколкото се знае до момента. Той смята, че най-вероятно във Великобритания са били внесени отделно два компонента на отровата, от които е направен смъртоносният аерозол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!