На днешното си пленарно заседание Народното събрание обсъжда и гласува на първо четене законопроекта за хората с увреждания, изготвен от Министерството на труда и социалната политика и законопроекта за личната помощ, изготвен от граждански организации с подкрепата на омбудсмана Мая Манолова.

ЗАКОНЪТ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ СКАРА ДЕПУТАТИТЕ

Два часа и половина продължиха обсъжданията по законопроекта за хората с увреждания   на социалното министерство. Напрежението в пленарна зала се повиши по време на дебата.

Повод за това стана изказването на депутата от БСП Антон Кутев, който обяви че единствено протестите са направили политиката за хората с увреждания приоритет за правителството.

„Драма има. Валери Симеонов не може да оглави Националния съвет за интеграция на хората с вреждания“, заяви той и допълни: „Подбрали сте абсолютно погрешен човек“.

Според него гражданският натиск по темата е бил основателен и смислен, който е допринесъл за крайния резултат.

За бърз отговор излезе председателят на правната комисия в Народното събрание и депутат на ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Ако искате резултат, не преекспонирайте. Останете на базата на разумния диалог“, призова той депутатите от опозицията. „Представете си, че говорите не пред този състав на Народното събрание, а пред Емилия Масларова или пред Сергей Станишев. Искам да кажете твърденията и изискванията си пред тях!“, допълни още Кирилов.

Цветан Цветанов също се намеси в спора. Той призова народните представители от БСП да „престанат да внасят омраза и напрежение”.

„Дебатът, преди изказването на Антон Кутев, вървеше много конструктивно“, подчерта Цветанов.

Кутев не падна по гръб и измести дебата в посока лични нападки срещу Цветанов.

„Цветан Цветанов да върне парите, които дължи на държавата. Аз нямам проблеми с имоти, вие имате. Ако ще говорим за парламентаризъм, вие имате да връщате пари на държавата. Според имотната декларация имате пари да ги върнете“, заяви ядосаният Антон Кутев.

Опит да тушира напрежението направи председателят на Комисията по култура и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. Той призова личните нападки да отстъпят място на конструктивния диалог, с оглед важността на разглеждания законопроект.

Председателят на БСП Корнелия Нинова пък отново призова за оставката на Валери Симеонов заради изказването му по отношение на протестиращите майки и подчерта, че докато тя не бъде депозирана, проблемите им няма да бъда решени.

След тропане по масите, викове и ръкопляскания парламентарните страсти приключиха и се пристъпи към гласуване. „За” законопроекта гласуваха всичките 174 присъстващи народни представители.

КАКВО СЕ ПРЕДВИЖДА В ЗАКОНА?

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания, която да изготвя индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика в тази област.

Създава се и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата и да извършва дейности по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората е увреждания.

Определят се още нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална оценка на потребностите. Новият подход при изготвяне на индивидуалната оценка предвижда тя да се извършва от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане“. Специализираните отдели ще бъдат сформирани от квалифицирани експерти, обучени за работа с хора с увреждания. На законово ниво се предвижда определянето на конкретните видове подкрепа, състояща се от два компонента – месечна финансова подкрепа, която компенсира разходите, както и целеви помощи съобразно вида на увреждането и в зависимост от потребностите на оценяваното лице.

В спорен момент се превърна една от разпоредбите в закона, предвиждащa ресорният вицепремиер да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Оказва се, че това следва да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка дни наред настояват протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива“.

Категорично против това се обявиха от ДПС. „Предвид актуалната ситуация около вицепремиера, за когото става въпрос, за нас е категорично недопустимо сега той да оглавява тази институция“, категоричен бе Хасан Адемов. Той призова дискусията по темата да продължи между двете четения, защото има различни мнения по въпроса.

Междувременно от парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че между двете четения на законопроекта ще предложат промени, предвиждащи Съвета да продължи да бъде оглавяван от министъра на труда и социалната политика.

Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове за защитена заетост, които могат да се създават към специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания.

Въпреки че подкрепиха законопроекта, от БСП обещаха, че ще предложат промени в него преди второ четене, защото според тях липсва финансова обосновка на предвиждащото се в него.

ЗАКОНЪТ ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ

При обсъждането на законопроекта за личната помощ драми между депутатите нямаше. Всички единодушно гласуваха „за” приемането му.

Той е вторият от пакета закони за хората с увреждания и идва в отговор на дългите протести на майките от инициативата „Системата ни убива“, които от месеци настояват за реформа в социалната сфера. Предложеният проект има за цел чрез осигуряване на адекватна лична помощ да се подпомогнат хората с увреждания да упражняват основните си права, да водят независим живот, да имат свободен достъп до различни услуги и дейности.

Проектът предлага механизъм за предоставяне на лична помощ, който да осигури нейната устойчивост и финансиране, основаващ се на индивидуална оценка на потребностите, както и на единни критерии за включване в този механизъм. Чрез него се дава възможност на потребителите на личен асистент да избират кой да е той, както и да определят кога и как ще им бъде предоставяна тази услуга. Т.е. ползвателят на лична помощ участва в избора на асистентите, които могат да бъдат повече от един, в зависимост от неговите потребности.

Проектозаконът регламентира органите за предоставяне на лична помощ с подробно описани правомощия по прилагане на механизма. Той включва и разпоредби, регламентиращи контрола по прилагането на закона, отчитане на изразходваните средства, както и подпомогнатите лица. Предвижда се и задължение за анализ и оценка на постигнатите цели при предоставяне на личната помощ.

Припомняме, че на 9 октомври 2018 г. бе подписано споразумение под формата на План за действия по приемане на законодателство за хората с увреждания, между изпълнителната власт, омбудсмана, представителите на инициатива „Системата ни убива“ и национално представените организации на хората с увреждания. Договорени бяха също и допълнителни 150 млн. лева в бюджета за политики за хората с увреждания.

МАЙКИТЕ НАСТОЯВАТ ВИЦЕПРЕМИЕР ДА ОГЛАВИ СЪВЕТА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

След приемането на законопроектите изявления пред медиите направиха омбудсманът Мая Манолова, както и представители на инициативата „Системата ни убива”, които бяха в сградата на Народното събрание по време на дебатите.

Манолова обяви, че работата й по случая не е приключила и тя заедно с майките ще следи законопроектите да не бъдат „окастрени” между първо и второ четене. Въпреки това тя поздрави депутатите за свършената работа.

 „Поздравления за депутатите. Случи се нещо, което преди няколко месеца, беше немислимо. Депутатите не искаха и да чуят за Закона за личната помощ. Каузата успя да обедини цветове и партии, депутати от ляво и от дясно”, каза омбудсманът.

Въпреки постигнатия успех, майките обявиха, че протестите продължават и поискаха не социалният министър, а вицепремиер да оглави Съвета за интеграция на хората с увреждания.

„Нашето искане е да бъде вицепремиер, тъй като хората с увреждания не са в социалното министерство. Трябва да бъдат обвързани Министерство на образованието и най-вече Министерство на здравеопазването, а това не може да го направи социалният министър“, обясни Вера Иванова – една от протестиращите майки.

Мая Стоицева от инициативата подчерта, че борбата на майките продължава в посока да бъде премахнат ТЕЛК.

„Днес в зала чухме всички депутати, от всички партии, да говорят на нашия език – срещу ТЕЛК-а. Говориха за хоризонтални политики, както и за Единен регистър за хората с увреждания. Най-после заговориха на нашия език. Ние искаме да ги попитаме: Готови ли са да се преборим с ТЕЛК-а? Явно е общо искане и всички смятат, че това е голямата спънка реформата да не се случи така, както трябва и тези закони да са само един малък елемент от голямата реформа“, посочи Мая Стоицева.

Междувременно протестите с искане за оставката на Валери Симеонов продължават и митинг ще има и днес пред Министерски съвет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук