Либия

Египет е против политическата и военна намеса на Турция в делата на арабските страни, заяви представител на външното министерство на Египет.

Според изявлението на говорителя на външното министерство, то „е изненадано от изявленията на някои турски служители за нелегитимността на призива на властите в Източна Либия към Египет за подкрепа в борбата срещу екстремизма и тероризма“.

„Египет се противопоставя на политическата и военна намеса на Турция в делата на арабските страни, която не само няма правно основание, но и нарушава резолюциите на Съвета за сигурност, независимо дали са в Ирак, Сирия или Либия“, се казва в съобщение на външното министерство.

Египет и Либия

Египетският президент Абдел Фатах ел Сиси се срещна в четвъртък в Кайро с шейхове и старейшини на либийските племена. Срещата се проведе в рамките на конференция, озаглавена „Египет и Либия: един народ и една съдба“. По време на конференцията представители на либийските племена потвърдиха призива към Египет да подкрепи либийската армия и племената за освобождаване на страната.

В края на юни Ал Сиси обяви, че страната му е готова да помогне на либийските племена в борбата срещу чуждата намеса, като ги обучава и въоръжава. Президентът отбеляза също, че всяка пряка намеса на Египет в Либия сега има легитимност съгласно международното право. Според него „червената линия“ за напредването на войските е град Сирт, разположен на около 900 километра от границата с Египет, и провинция Джуфра.

Военно учение

Миналата седмица Египет проведе мащабно военно учение на границата с Либия, с кодово име „Resolve 2020“, в което взеха участие всички клонове на египетските въоръжени сили.

В Либия продължава конфронтацията между правителството на Националното споразумение (ПНС) на Файез Сарадж, което контролира Триполи и териториите в западната част на страната, и Либийската национална армия (ЛНА), под командването на генерал Халифа Хафтар, което си сътрудничи с парламента на изток. ПНС се поддържа от Турция, а ЛНА се поддържа от Египет.

Какво се случва в Либия може да прочетете в интервюто на проф. Владимир Чуков пред ДЕБАТИ.БГ –> тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук