Илва Йохансон
Илва Йохансон / Снимка: ЕС

Наскоро предприехме нова проверка в България по повод Шенген и тя беше наистина успешна, заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред журналисти преди началото на последното за годината заседание на европейските вътрешни министри в Брюксел.

Ще използвам възможността да кажа колко добре подготвени са България и Румъния за присъединяване към Шенген. Целта ми остава решението да бъде взето още тази година, добави еврокомисарят.

Както БТА съобщи по-рано, днес испанският министър на вътрешните работи Фернандо Марласка изрази надежда разширяването на Шенген да настъпи възможно най-скоро.

Многократно сме заявявали, че Европа ще бъде по-силна с пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, добави той. Мога само да кажа, че работим много усилено и ще продължим работата до края на председателството (на 31 декември – бел. кор.), каза Марласка, попитан дали очаква разширяване на Шенген до края на годината и дали има готовност за свикване на извънредно заседание на вътрешните министри за одобряване на съответното решение.

Министърът отбеляза, че днес Съветът на ЕС ще се запознае с оценките на Европейската комисия след допълнителната проверка в нашата страна. Той посочи, че днес решение не се предвижда.

Също днес стана ясно, че Румъния чака да разбере дали Нидерландия ще подкрепи присъединяването на България към европейското пространство за свободно движение, за да вземе решение по Шенгенското досие. Това заяви премиерът Марчел Чолаку.

„Беше повече от сигурно, че Шенген няма да се обсъжда на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4 и 5 декември, но остана на дневен ред да предложим извънредно заседание на съвета през декември. Първо чакаме решението на Нидерландия за България и ще видим как ще действа Румъния“, каза премиерът.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук