граница, ограда

Европейската комисия започва заедно с България и Румъния две рамки за сътрудничество за управлението на границата и на миграцията.

Те се основават на успешното прилагане в двете страни на пилотните проекти за бързи процедури за даване на убежище и връщане, започнали преди година, съобщава БНР.

България и Румъния дадоха нов импулс на съвместните усилия за управление на външните граници на ЕС и миграцията, изтъкват от Комисията. Чрез договорените днес рамки за сътрудничество те ще допринесат още повече за тези усилия.

Фокусът на рамките ще бъде върху две цели. На първо място, подкрепа за засилени мерки в сферата на управлението на границите, даването на убежище и приемането на мигранти, системата за връщане и засилено полицейско сътрудничество в Шенгенската зона. На второ – започване на подготовка за прилагането на новия Пакт за миграцията и убежището в България и Румъния, най-вече по отношение на прилагането на националните планове.

Рамките за сътрудничество вземат предвид факта, че Шенгенското законодателство ще се прилага изцяло в двете държави и че считано от 31 март трябва бъде премахнат контролът по вътрешните въздушни и морски граници.

На фона на всичко това рамките включват и още по-засилено сътрудничество между държавите членки. Става дума предимно за полицейско взаимодействия с цел справяне с трансграничните предизвикателства.

Комисията започва от днес финансирането с 85 милиона евро по Инструмента за финансово подпомагане на управлението на границите и визите за периода 2021-2027 г. за засилване на способностите на държавите по външните граници на ЕС.

България и Румъния могат да подадат молби за допълнително финансиране, за да разширят или модернизират съществуващите системи за наблюдение на границите, за да закупят средства за транспорт, включително системи за термонаблюдение, оперативно оборудване като камери за засичане на движение и за термонаблюдение, както и за развитието и модернизирането на системите.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук