реакторите на Белене
"Белене" няма да го бъде, по-добре да продадем реакторите.

Европейската комисия заяви днес, че е напълно възможно Украйна да използва средства от Европейския съюз, за да купи от България ядрените реактори, които седят от години на склад и генерират не ток, а разходи за държавата по охраната и поддръжката им.

„Няма пречка за това“, заяви говорител на Европейската комисия днес.

По неговите думи това са двустранни въпроси – между България и Украйна. Подобно действие би било възможно с използването на европейски средства, посочи говорителят и добави, че подобна стъпка би била в помощ за укрепването на украинската икономика, поставена в тежко положение от агресията на Русия.

Европейският съюз осигурява на Украйна значителна финансова помощ – 1,5 милиарда евро месечно през тази година. Това финансиране е насочено към подкрепа на нормалното функциониране на украинската държава във време на война. Украйна сама преценява как да използва тези средства.

Няма пречка Украйна да използва част от сумите за сътрудничество с България в областта на ядрената енергетика, обобщи говорителят на ЕК.

В същото време българският парламент възложи на министъра на енергетиката да води преговори с украинския си колега за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“. „За“ решението гласуваха 135 депутати, а 57 от БСП и т.нар. „Възраждане“ бяха против.

Противниците и поддръжниците на идеята за продажба на двата реактора, купени за изграждане на атомна централа в Белене влязоха в словесна битка с аргументи, смесили посещението на украинския президент Зеленски, движението на тектоничните плочи в района, както и някои автомобилни метафори.

Ако бъде договорена продажбата, ще имаме възможност да си възстановим средствата, които вече сме платили за проект, който няма как да се осъществи“ – изтъкна Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Зад мнението му застанаха „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС. От БСП, естествено, определиха решението като абсурдно, цинично, национално предателство и че така сме щели да финансираме „Фолксваген“ вместо добрата, сигурна, стара „Лада“. От т.нар. „Възраждане“ използваха думи като: национално безотговорно, слугинажно и т.н. От ИТН просто поискаха гаранции, че финансовия министър Асен Василев няма да има достъп до средствата от евентуалната продажба.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук