Европейска комисия

Европейската комисия отчете днес, че България е получила миналата година подкрепа за рекорден брой проекти за реформи в областта на цифровизацията и опазването на околната среда. Данните сочат, че за 2023 г. са били одобрени 13 проекта, като в последните години бройката е била около десет.

Досега в нашата страна с подкрепата на ЕК са били изпълнени 66 проекта за структурни реформи в 10 политически области, от които 10 са били свързани със сътрудничество с други страни от ЕС. Най-голямата част от тези проекти са за управление на финансите и данъчните приходи (23 на сто), за обществената администрация (21 на сто), за достъп до финансиране (14 на сто), за конкурентоспособност (13 на сто), за опазване на природата (8 на сто), за трудовия пазар и миграцията (7 на сто).

За тази година нашата страна работи по 11 проекта за изготвяне на стратегия за производство, за предоставяне на международна закрила на търсещи убежище, за справяне с демографската криза, за оценка на политиките, за разследване на данъчни измами. Съвместно с други държави от ЕС България работи за изготвяне на законодателство за чисто производство на водород, за обучение за действия при кризи, за подобряване на образованието и борбата с измамите със средства от ЕС, за противодействие на злоупотребите с обществени поръчки.

Днес комисията обяви, че е одобрила общо 170 нови проекта в ЕС по програмата за техническа подкрепа, въведена след 2017 г., които се очаква да доведат до 307 реформи.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук