Европейската комисия

Срещу 23 страни от ЕС и Великобритания, включително и България, ще бъдат открити процедури от Европейската комисия заради неприемането на правилата за аудио-визуалните медии, което включва традиционната телевизия, доставчиците на съдържание по заявка и онлайн платформите за споделяне на видео.

Новите европейски правила, касаещи аудио-визуалните медии, целят да подобрят защитата на зрителите и най-вече непълнолетните. Изискванията засягат речта на омразата. Според този закон трябва да бъде осигурена и независимост на националните медийни регулатори.

Маргрете Вестегер, заместник-председател на Комисията, посочва че целта на измененията е да се създаде равнопоставена среда „за всички играчи в медиите и по-добре да се защитят децата и потребителите, когато имат достъп до аудиовизуално съдържание“.

Процедури Европейската комисия ще открие срещу Белгия, България, Чехия, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия и Великобритания, като в съобщението се посочва, че Комисията ще очаква отговор до 2 месеца.

Крайният срок за извършване на промените изтече на 19 септември, а единствените страни, въвели правилата, са Дания, Унгария, Холандия и Швеция.

Държавите членки на Европейския съюз имаха 21 месеца, за да извършат промените.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!