Маринова

Убийството на българската журналистка Виктория Маринова стана една от коментираните теми в европейските медии. Говорител на  Европейската комисия заяви, че там научават за смъртта на Маринова „с голяма печал“, съобщи Би Би Си. Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова дори предлага помощ при необходимост. Тя публикува в своя профил в „Туитър“ следното изявление:

„Шокирана съм от жестокото убийство на младата българска журналистка Виктория Маринова. Ще проследя внимателно разследването и ще предложа помощ от агенциите на ЕС, ако е необходимо. Очаквам спешни действия за изправяне на отговорните пред правосъдието и за изясняване на въпроса дали убийството й е свързано с работата й“.

30-годишната телевизионна водеща бе убита по особено жесток начин. Тялото бе открито на брега на Дунав. На Националното съвещание на МВР министър- председателят Бойко Борисов заяви, че е „въпрос на време е да се разкрие убийството“, тъй като криминалистите разполагат с генетичен материал и на място са изпратени опитни специалисти.

Според разследващите най-малко вероятната версия е убийството да е свързано с работата на жертвата.

Би Би Си подчерта, че Маринова е четвъртият изтъкнат журналист, който е убит в ЕС от началото на 2017 година. През август 2017 година шведската журналистка Ким Вал бе убита и разчленена от датския изобретател Петер Мадсен, след като се качи на яхтата му за интервю. През октомври същата година малтийската журналистка Дафне Каруана Галисия бе убита от бомба, поставена в колата й. През февруари тази година словашкият журналист Ян Кучак бе застрелян заедно с годеницата си Мартина Куснирова. Той, както и малтийската му колежка, бяха известни с работата си по разобличаване на корупцията.

Според „репортери без граница“ България е най-изостаналата страна в ЕС по отношение на свободата на словото. Според организацията „разследващите репортери в България често са обект на натиск – от прости предупреждения до заплахи и физически посегателства срещу самите тях и тяхната собственост“, подчерта Би Би Си.

Говорител на ЕК заяви, че трябва да направи така, „че журналистите навсякъде да са в безопасност и да дават своя безценен принос към демократичните ни общества“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук