Европейската комисия

Присъединяването на България и Румъния към Шенген е приоритет на приоритетите, заяви днес зам.-генералният директор на Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ на Европейската комисия Оливие Ониди, който бе изслушан от комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

„Готови сме да направим и невъзможното, за да се осигури приемането на двете страни, фактически нищо не липсва двете държави да се присъединят към Шенген. Надяваме се с подкрепата на испанското председателство на Съвета на ЕС през октомври да можем най-после да ги приветстваме с приемането им“, посочи той.

Ониди обаче подчерта, че това е политическо решение.

„Няма никакви правни или оперативни причини двете страни да не бъдат изцяло включени в зоната, както го показват всички съответни доклади и резолюциите на ЕП“, допълни той.

Ониди съобщи, че тази седмица се предвижда Съветът на ЕС да обсъди отново състоянието на Шенген. В дневния ред за заседанието се уточнява, че европейските министри на вътрешните работи ще очертаят задачите за работата на пространството без гранични проверки за следващите 12 месеца.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук