Брекзит, Великобритания, ЕС

Великобритания трябва да обясни идеите си относно Брекзит, за да напредват преговорите по този процес, заяви говорител на Европейската комисия.

Конкретни преговори между представители на страната и Евросъюза по отношение на Брекзит не се водят вече няколко месеца. През лятото Великобритания смени своя министър-председател.

Борис Джонсън смени на поста Тереза Мей, която подаде оставка, след като не успя да се справи с проблемите на Брекзит и да обедини консерваторите.

„За да напреднат преговорите, правителството на Великобритания трябва да обясни идеите си и своето виждане как ще се развива този процес”, подчерта говорителят на ЕК.

Европейската комисия неведнъж заявява, че постигнатото споразумение по условията на Брекзит не подлежи на преразглеждане и няма да се водят преговори за промяна в условията. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от Великобритания. Но британският парламент няколко пъти отхвърли този договор, в това число и по отношение на въпроса с ирландската граница.

Европейската комисия декларира готовността си да изслуша конкретни предложения от Великобритания по Брекзит, стига те се вместват в общите условия на постигнатото миналата година споразумение за „развод”.

Заради отказа на британския парламент да одобри споразумението с Брекзит, ЕС даде отсрочка за датата на напускане на Евросъюза и вместо на 29 март, ще стане факт на 31 октомври. Без одобрени условия на процеса Брекзит двете страни по договора рискуват неприятни последици, включително от икономически характер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!