Преговорите за изграждане на втора тръба на „Северен поток”, между Европейската комисия и Русия, ще продължат през септември.

Информацията съобщи заместник-председателят на ЕК по въпросите на енергосъюза Марош Шефчовеч на пресконференция в рамките на министерска среща за устойчивото развитие на енергетиката, организирана в столицата на Казахстан Астана, предава ТАСС, цитиран от БТА.

„Комисията одобри мандат и днес ние трябва да го представим на страните участнички. Имаме право не само да участваме в дебати, но и да предлагаме допълнение към текста. Аз подкрепям позицията на руския министър на икономиката Александър Новак, че трябва внимателно да се проучи мандата, надявам се и занапред ще обсъждаме този въпрос – вероятно още през септември“, каза еврокомисарят.

Европейската комисия поиска от страните членки на ЕС мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на „Северен поток 2″.

Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете беше казал, че ЕК иска да преговаря с Русия за постигане на специален режим, който да отговаря на принципите на енергийното законодателство на ЕС, за да запази функционирането на европейския вътрешен енергиен пазар.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!