авторско право

Европейската комисия ще преговаря за доставки на газ от Русия от името на всички страни в ЕС. Това стана ясно след вчерашната среща на високо равнище в Брюксел.

Решено е страните-членки да трябва да уведомят ЕК, ако възнамеряват да предприемат мерки, които биха били в противоречие с настоящите правила на ЕС за пазара на електроенергия. Такива мерки трябва да бъдат временни и да не подкопават вътрешния пазар на ЕС, т.е. да създават нелоялна конкуренция между производители на електрическа енергия от различни държави.

Българският премиер Кирил Петков бе изключително доволен от срещата, на която, по думите му, са били приети българските предложения и страната ни ще бъде максимално защитена енергийно.

„Никоя страна няма да е задължена да участва в този механизъм за преговорите за газ, само които искат. Това означава, че ЕК вече ще преговаря с „Газпром“ от наше име. Това е съвсем различно, отколкото една малка България, с малка консумация да отиде да преговаря с гигант като „Газпром“, каза българския премиер

Има и идея да бъде включен потенциален таван на цените на газа, но предстоят анализи.

Това, че ще преговаряме заедно, променя правилата на това кой каква пазарна сила има има в тези преговори. Това е особено важно за България, защото договорът ни за доставки на газ от Русия изтича в края на годината.“

Според Петков България задължително трябва да се включи сред страните, които искат общи преговори между ЕК и „Газпром“, още повече, че това беше и неговата идея.

„Ние сме малък консуматор, а от другата страна имате гигант, като „Газпром“ – агресивно и негативно настроен. Трудно щяхме да постигнем добри условия. Сега, когато 75% от руския газ идва в ЕС, те няма къде да ходят – ще трябва да преговаряме на равни начала, по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес, каза той.

Той акцентира, че това е важно, защото в момента цената на газа определя цената на тока, така че свалянето на цената на газа би свалило цената на тока и това ще намали инфлацията. 

Подобно изказване направи и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Основната причина за високите цени на електроенергията са до голяма степен високите и променливи цени на газа. Така че ще обединим усилията си, ще обединим търсенето си и ще използваме силата си за колективно договаряне при закупуване на газ.“

Петков разказа и за тежките преговори между държавните лидери на страните от ЕС.

„Имаше две основни групи от страни – едните много искаха фиксирана цена на газа, така че да имаме ясен таван. България беше в тази група. От другата страна имаше страни, които се притесняваха доколко могат да влязат в такива отношения, защото имат дългосрочни договори на много добри цени. Ето защо прехвърлихме частта за тавана на ЕК. Но дори и това, че ще преговаряме всички заедно, беше една голяма стъпка напред, а това че вкарахме в текста да има таван в цените на газа, като потенциална опция, също беше голяма победа.“

Планът „REPowerEU“

Планът „REPowerEU“ си поставя за цел да диверсифицира доставките на газ, да ускори разпространението на възобновяеми газове и да замени природния газ в производството на отопление и електроенергия. Това може да намали търсенето в Европейския съюз на руски газ с две трети преди края на годината, според Брюксел.

„Трябва да станем независими от руския петрол, въглища и газ. Просто не можем да разчитаме на доставчик, който недвусмислено ни заплашва. Трябва да действаме сега, за да смекчим въздействието от нарастващите цени на енергията, да диверсифицираме доставките на газ за следващата зима и да ускорим прехода към чиста енергия“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

През октомври миналата година Комисията представи „Инструментариум за цените на енергията“ (Energy Prices Toolbox) – набор от мерки, които да смекчат въздействието на високите цени върху уязвимите потребители, включително  пряка помощ, данъчни облекчения, премахване на ДДС. Те остават важна рамка за националните мерки.

Комисията представи и допълнителни предложения, потвърждаващи възможността за регулиране на цените при изключителни обстоятелства и определяйки как държавите членки могат да преразпределят приходите от високи печалби в енергийния сектор и търговията с емисии към потребителите.

Правилата на ЕС за държавна помощ също предлагат на държавите членки възможности да предоставят краткосрочна подкрепа на компании, засегнати от високи цени на енергията,  и за намаляване на рисковете спрямо тях от колебанията на цените на енергията в средносрочен и дългосрочен план.

Комисията също така ще се консултира с държавите членки относно нуждите и обхвата на нова временна кризисна рамка – предоставяне на държавна помощ за компании, изправени пред високи разходи за енергия.

През април ще бъде представени и законодателно предложение, изискващо подземните газови хранилища на ЕС да бъдат запълнени на поне 90 процента до 1 октомври всяка година.

Още новини от Европа – четете тук

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук