кораб - зърно правителството русия

До 15 септември е срокът на ЕС за отмяна на извънредните временни предпазни мерки, приети на 2 май, срещу вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, съобщи Европейската комисия.

Временните мерки бяха приети заради логистични затруднения по отношение на тези стоки в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия и при условие, че държавите от ЕС не поддържат едностранни мерки, се отбелязва в съобщението.

Комисията допълва, че за още една година беше удължено решението за

отпадане на митата за вноса от Украйна.

Посочва се, че това е силно свидетелство за непоколебимата подкрепа на ЕС за Украйна, което ще помогне на украинските производители и износители.

Според ЕК временните ограничения за вноса на някои земеделски стоки все още са необходими заради липсата на достатъчно възможности за съхранение на зърно преди събирането на реколтата в петте посочени страни от ЕС. Ако транзитът на украински стоки е възпрепятстван от неоправдани изисквания в една или няколко от петте държави, комисията ще направи оценка, се пояснява в съобщението.

Ограниченията за украинския земеделски внос трябваше да продължат до днес. До септември се предвижда този внос да бъде предлаган на пазара в ЕС, освен в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. През тези пет страни вносът на тези стоки ще може да се превозва транзитно към някоя от останалите страни в ЕС или за износ.

Говорител на ЕК уточни, че все още земеделците в петте засегнати от украинския внос държави не са получили договорените обезщетения от ЕС за общо около 100 милиона евро. Причината е, че Унгария все още не е премахнала едностранните мерки срещу украинския внос, поясни той.

У нас зърнопроизводители искат

забрана за внос на олио от Украйна.

Към момента изкупната цена на 1 тон слънчоглед е около 630-650 лева в различните региони на страната, което ясно показва, че тенденцията е надолу – това каза в студиото на „Денят започва“ Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По техни изчисления около 1 милион тона слънчоглед има по складовете и почти 2 тона пшеница.

„Не са реализирани поради слабото търсене и изключително ниската цена, която е много, много под себестойността, на която е произведена. От миналата година цената е много надолу спрямо себестойността и е около 50% надолу, защото в момента слънчогледа, който стои по складовете себестойността му е около 1000 лева на тон“, поясни Проданов.

Той обясни, че в момента има забрана от 2 май за внос на стоки от Украйна, но тя касае само пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, а нерафинираното и рафинираното олио не са в този забранителен списък и това прави забраната не толкова работеща. Нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио и се забелязва огромен ръст на нерафинирано олио.

По думите му, има достатъчно суровина за производство на олио до новата реколта след 3 месеца. Количествата, които има са напълно достатъчни да се задоволи и вътрешния пазар и този за износ.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук