Британски климатични активисти използваха нестандартни начини за протест. Двама се качиха на покрива на влак, а трети се залeпи с лепило за прозореца на вагон на лондонска гара, като част от тридневна акция за оказване на натиск върху политиците да вземат по-радикални мерки за опазване на околната среда.

Мъж и жена, облечени в тъмни дрехи, стояха на покрива на влака, разпънали плакат с надпис „Климатично извънредно положение. Действайте сега.“ 35-годишният протестиращ Марк Оувлънд от Бристол пък използва силно лепило, за да се прикрепи към прозореца на същия влак.

Общо 290 души бяха арестувани в понеделник и вторник, след като активистите блокираха някои от най-важните места в столицата, а много лагеруваха в палатки по лондонските улици.

Групата изисква правителството да обяви климатимно и екологимно извънредно положение, да намали емисиите от парникови газове до нула през 2025 година и да създаде гражданска асамблея от членове на обществото, която да ръководи вземането на решения относно климатичните изменения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!