екоактивисти протест

Под наслов „Долу ръцете от морето, планините, реките и горите“  екоактивисти излизат тази вечер на протест, който се организира едновременно в 10 български града.

Законови изменения, с които се обезсмисля Натура 2000, леене на бетон по Черноморието, изключване от екоминистерството на земи от защитената мрежа, вече застроени с курортни комплекси. Това са част от причините за недоволството на екоактивистите, които днес се готвят да излязат на национален протест.

Инициативата се подготвя от седмици – с приемането на първо четене на измененията в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от подсъдимия вече бивш екоминистър Нено Димов и продължен от наследника му Емил Димитров. Недоволството ескалира след скандала с „подпорната стена“ при Алепу и  разораването на дюните при Ахтопол.

Според природозащитниците измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа Натура 2000. Затова настояват да не са променя Закона за биоразнобразието.

Еколозите изразяват съмнения и относно качеството на документите, които ще управляват защитените зони.

В столицата протестното шествие ще тръгне в 18:30 часа от Паметника на Алеко Константинов на булевард „Витоша“, откъдето демонстрантите ще се отправят към сградата на Народното събрание.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук