Николай Събев

„Еконт“ спира съдебната си битка с НАП и ще внесе в бюджета 13 млн. лв. от данъци и лихви. Дело по случая се води от 2020 година насам, като макар куриерската фирма да е спечелила на първа инстанция тя се отказва от делото. Това съобщиха от компанията, чийто основател е настоящият министър на транспорта – Николай Събев.

„Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм“, посочва Николай Събев, цитиран от компанията.

Припомняме, че през 2019 година НАП поиска от куриерските фирми да започнат да начисляват ДДС върху услугите си. Проблемът обаче беше очакването на НАП, че фирмите, занимаващи се с тази дейност ще изплатят това ДДС за предходните 5 години със задна дата.

В съобщението си до медиите от компанията обясняват, че битката им по въпроса дали извършените от фирмата пощенски услуги за периода 2013-2015 година трябва да бъдат обложени с ДДС със задна дата продължава повече от една година. Същевременно от НАП са предложили „Еконт“ със стара дата да начисли ДДС върху стойността на пощенските услуги за периода от 2016 до 2019 г. и да събере оспорваните суми от клиентите си.

На първа инстанция съдът се е произнесъл в полза на „Еконт“, а мотивите са, че законът е бил такъв тогава, както и че дори самата НАП е използвала пощенски услуги без ДДС по време на този период именно на базата на съществуващото законодателство.

Въпреки това фирмата е взела решение да изплати цялата претендирана сума от 6 580 865 лв и да прекрати делото. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от „Еконт“, ще надхвърли 13 млн. лв.

„Ocнoвнитe apгyмeнти зa тoвa дeйcтвиe нa ĸoмпaниятa ca ĸaĸтo иĸoнoмичecĸи и oбщecтвeнo-пoлитичecĸи, тaĸa и мopaлни и лични. Гoлeмитe paзxoди, дeпoзититe и пpoдължилитe c гoдини дeлa ca caмo чacт oт иĸoнoмичecĸитe пpичини нa ĸoмпaниятa.

Oт дpyгa cтpaнa нoвaтa oбщecтвeнo-пoлитичecĸa oбcтaнoвĸa в cтpaнaтa вoди cъдpyжницитe дo yбeждeниeтo, чe oт eceнтa нa 2021 г. пocтъпвaщитe в дъpжaвния бюджeт cpeдcтвa щe бъдaт xapчeни oтĸpитo и eдинcтвeнo в пoлзa нa дaнъĸoплaтцитe нa Бългapия.

Убeждeниeтo нa ĸoмпaниятa e, чe e нeдoпycтимo дa пoтъpcи oт ĸлиeнтитe cи пpeтeндиpaнитe oт HAΠ cyми cъc cтapa дaтa. B тoзи cмиcъл „Eĸoнт“ peши дa пoeмe изцялo изплaщaнeтo нa cyмитe“, пocoчвaт oт ĸoмпaниятa.

От компанията обясняват, че за тях е недопустимо да търси тези пари от своите клиенти, поради което разходите ще бъдат изцяло поети от „Еконт“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук