Николай Хаджигенов е завършил право в НБУ. Работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“.

 

 

Адв. Хаджигенов, какво точно казвате на правителството и на Народното събрание, като заставате днес тук?

Казваме им, че мястото им не е тук. Казваме им, че ни е писнало от корупцията, казваме им, че трябва да си вървят.

Ако не ви чуят или се правят, че не разбират това, което казвате, какво следва?

Това означава, че трябва да променим нещо, очевидно не е това начинът, съдейки от подкрепата, която имаме, ще намерим друг начин. Трябва да продължим, защото нямаме никакъв друг избор. Иначе това е краят.

Как си обяснявате това, че не се събраха много хора /на протеста в понеделник сутринта, бел. ред./, дали защото е в работно време? Може би довечера няма да е така, както беше преди?

Работното време е една от причинете. Другата причина е, че българинът е креватен революционер. Иска с две цъкания на мишката да свали правителството, с още две – да забогатее, с още две – да отида на море в Гърция. А това не е начинът, очевидно.

Добре, но последните дни показаха, че има гражданско общество в България, доста хора се събраха на протестите…

Абсолютно вярно, но пък ето – днес, когато беше най-важният момент, не се събраха, поне засега. Може бе довечера ще дойдат. Лошото е, че като дойдат довечера, вече няма да има кой знае какъв смисъл, освен просто да се съберем. Но каквото е – такова. Явно ще мислим нещо друго.

Утре, докато се гласува вотът на недоверие, нещо предвиждате ли?

Утре най-вероятно пак сме тук, но това ще го уточним и довечера ще пишем, както обикновено, след 10 часа.

Вие сте юрист – как ще коментирате действията на полицията – тази, можем да кажем, мутрополицейщина срещу определени лица. Видяхме и действията против това момиче, което също беше споделено в социалните мрежи в последните дни, общо взето – много грозните сцени?

Полицията в последните 30 години освен че се превърна в слуга на всяко едно правителство, в последните може би 10 години е тотален башибозук. Вижте как я използват – все едно е башибозук, както е описан по време на османското владичество. Без никакъв коментар. В крайна сметка това са деца. Не става въпрос само за момичето – те са бити, вързани, пръскано им е в очите със сълзотворен спрей, след като са вързани. Никой от тях не е оказал съпротива. Това е изтезание, по дяволите – изтезание! Оставете, че е забранено от конвенцията – това са куп престъпления, извършени от униформени срещу собствените си деца.

Това показва и как разсъждава правителството. Случайно някой ако не е разбрал, че е тиня и боклук… отношението към протестиращите е чудесен повод.

Смятате ли, че именно в последните 10 години е изградено това поведение на полицията, отношението на полицията към протестиращите и, може би, отношението на хората към полицията?

То е стимулирано , насърчавано, отглеждано повече от 10 години, за да бъдат в услуга на правителството. Това е единствената причина. След като може да се прави безнаказано, след като прокуратурата  отказва да разследва изобщо престъпления, извършвани в униформа, и от 2009 насам, откакто преместиха подсъдността от военна прокуратура в цивилната прокуратура, те просто отказват да ги разследват, или при много шумни случаи ги претупват и свършват всичките до едно с липса на съзнание на престъпление, сякаш ние сме паднали от небето.

Промяна за това има ли? Това е манталитет, структура…

Затова сме тук. Относно промяна на манталитета  – няма как да накараш някого да поумнее. Значи това, което трябва да направим, е да променим прокуратурата изцяло. Счесващо нещо, което трябва да направим, е незабавно да променим МВР, също изцяло. Тия хора нито може да поумнеят, нито можем да ги променим, а просто да ги заменим. С млади, образовани хора, които са дошли тук не да изкарат някой лев извън заплатата, не да бият и да убиват – не. С хора, които ще вършат това, което трябва да вършат.

Казахте преди малко, че очаквате Борисов да сложи „сламени хора“. Много се чудите кой би станал правосъден министър. Защо?

Ами защото многократно обявиха, че Дани Кирилов е бил юридическото острие на ГЕРБ, а съдейки от същността му като юрист и правосъден министър, той е незаменим. Според мен не е възможно във вселената да се намери друг такъв като него. Вероятно мястото на правосъдния министър ще отпадне. Той така или иначе не пречи на никого. Могат да го обединят с вътрешното министерство, с това на спорта и с главния прокурор едновременно. Гешев за друго може да не става, но  за фатмак в униформа е чуден. Така че защо не?

Днес идеята бе протестът да мине в нова фаза в цялата страна. Имате ли информация – какво се случва в страната, има ли блокади някъде в момента?

Да, съдът в Царево беше блокиран още от сутринта. Това е информация, която знаехме от вчера и не обявихме умишлено, за да не им се попречи. Днес, доколкото знам, са спрели метрото в знак на протест, и някъде около Ловеч варненската магистрала е блокирана, нямам представа дали все още е така. Към този момент това е единствената информация, която имам.

Нещо не се получи. Българинът явно се възхищава на себе си, протестирайки на тъмно през празни сгради и разхождайки се по паветата, което е едно изцяло безсмислено действие, но явно толкова ни стиска. А както виждате, не е много страшно. Тук сме 200-300 души сигурно, полицията е хиляди. Преброихме  над 70 буса, отделно големите автобуси. Единственото забавно е, че единият автобус е от тези, които се ползват за прайдове – той е цветен, с всички цветове на дъгата, седи им супер добре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук