Александър Ненков
на снимката: Александър Ненков
Александър Ненков е български икономист и политик от ГЕРБ. Роден е на 7 ноември 1983 година в град София. През 2007 година завършва Международни отношения – специализация „Европейски страни“ в УНСС. През 2007 година записва Европейски отношения в СУ „Св. Климент Охридски“.
Той е народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, 42-рото Народно събрание и 43-то и 44-то Народно събрание. В момента е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

 

Г-н Ненков, защо извънредното заседание на парламента, поискано от БСП в четвъртък, се провали и защо ГЕРБ не се регистрирахте в пленарната зала?

Поради две причини. Първата причина е, че считаме, че дневният ред, който БСП бе поставил в това извънредно заседание, за нас е абсолютно – първо от правна гледна точка – е абсурд. В първа точка се казва, че МС, с проект на решение на Народното събрание, с което да задължи в едноседмичен срок, НС да разгледа внесените от Министерския съвет актуализации на държавния бюджет. Първо, няма как парламентът да задължи МС това да го направи, защото по Конституция, чл. 106, ясно се казва, че този, който има право да внася държавен бюджет и актуализация на държавния бюджет, е Министерският съвет. Второ, ние в края на април ние актуализирахме държавния бюджет. Ние сме дали рамката, в която МС може да оперира с разходната част. Всъщност, ние още тогава сме дали възможността на Министерски съвет да прави точно тази политика, която е в момента, с цел да се омекотят ударите от вируса, от това, което се случва от гледна точка на икономически и социални последици. В общи линии – това е едната причина.

Втората причина е, че ние не искаме да участваме в желанието на БСП от една страна да симулират някаква дейност, защото на 15 август да се актуализира спешно държавен бюджет е абсолютно…даже не виждам как колегите защитават такава теза. Другото нещо е, че БСП и специално Корнелия Нинова искат да търсят някакво поле за изява и да превърнат парламента в някаква арена на вътрешнопартийни битки. Няма как, при положение, че БСП са толкова загрижени как се харчи държавният бюджет, което е разбираемо…хем говорят колко е важен парламентът и как всеки един разход трябва да мине през парламента, а от друга страна искат оставка на правителството, което означава автоматично, че служебен кабинет на президента ще бъде без каквато и да било санкция на парламента.

И ако се наложи есента или зимата да се прави актуализация, защото не е невъзможно, и когато е необходимо, парламентът да няма тази своя възможност да развърже ръцете било то и на служебния кабинет. Това са нашите мотиви. Затова аз, като зам.-председател на групата отидох в залата, за да изразя нашата позиция. И толкова.

Допускате ли, че е възможно правителството да подаде оставка, следователно да има предсрочни избори и служебен кабинет? Смятате ли, че протестите ще постигнат целта си – оставка на правителството и на главния прокурор?

Аз за главния прокурор няма как да се изкажа, защото това е негова работа и негова воля. Аз мога да коментирам от името на правителството. Да, всичко е възможно. Смятам, че една оставка в тази ситуация е абдикиране. Тя може би ще бъде по-лесна за ГЕРБ, защото предстоят трудни месеци, очевидно ще има протести, очевидно икономическите и социалните промени, не виждам как на фона на случващото се в света, ще се подобрят съществено. В този смисъл, една оставка ще бъде за сметка на гражданите и те ще платят тази цена, защото няма да има реално нито работещ парламент, а служебен кабинет с хора, за които не е ясно каква отговорност биха поели в една такава трудна ситуация. За ГЕРБ сигурно е по-добре и да отиде на избори. Когато гледаме и социологическите проучвания, може би, от гледна точка на егоизъм, това би бил добър вариант за ГЕРБ. Ние сме го правили два пъти и всякакви обвинения за автокрация и диктатура, и всички епитетни клишета не са адекватни за ГЕРБ. Вие знаете много добре, че и Борисов е човек на честа и не би си позволил за сметка на държавата едно управление на ГЕРБ да стои напук на всичко.

Но нека си дадем отговор и на един друг въпрос:  добре, има протести. Уважаваме тези хора, които протестират – не тези, които са платени, а тези, които добросъвестно не харесват управлението на ГЕРБ (разбираемо е, в крайна сметка се намираме и в края на управлението на един мандат с всичките му проблеми, в крайна сметка се трупат и грешки, няма как да няма и грешки) и няма как да ни обвинят, че ние на всяка цена ще стискаме до края на мандата. Ние си вършим работата. Да, има хора на улицата. Но има и много хора, които, повярвайте ми, и частни компании и фирми, разчитат да има някаква стабилност, някаква прогнозируемост. Една оставка може да вкара държавата, освен в икономическа и социална криза, която в момента до някаква степен съществува, но ще отидем и в политическа. Кой гарантира, че утре, след едни нови избори, би било лесно да се състави правителство? Виждате какви са отношенията между политическите лидери.

Виждате, че водачът и най-ярката фигура на протестите – г-н Иванов (Христо Иванов – бел.ред) – каза „ние в следващия парламент ще бъдем жестока опозиция. Значи, самият той абдикира от това да възприеме и да удовлетвори всичките желания и своите политически изказвания да ги облече в реални действия. Самият той се поставя в такава ситуация. Така че, бъдете сигурни, че има много хора се плашат от възможността в момента правителството да подаде оставка и то, за да направим предсрочни избори два месеца преди редовните избори. За мен това е абсолютен ноу сенс. Няма как да бъде оправдано, освен ако ГЕРБ не иска да се измъкне от настоящата ситуация. С всеки изминал месец протестиращите ще си протестират, сигурно ще натрупаме и още негативи, но в крайна сметка, ние носим отговорност и затова са ни избрали хората.

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов обеща мерки, които да успокоят протестиращите. Вие смятате ли, че обявените от МС решения ще успокои хората, които са на улиците?

Не, аз по принцип не смятам, че такива икономически и финансови стимули биха успокоили протестиращите. Не смятам, че тези, които протестират биха били удовлетворени от такива мерки. Те имат политически послания, те не излизат за пари, за заплати, за мерки. Тук въпросът е политически. Но това означава, че правителството трябва да абдикира от своята роля.

Хората много бързо забравят, че до преди няколко месеца България беше в най-доброто си икономическо състояние за последните 30 години. И това го показват цифрите. В крайна сметка изпаднахме в ситуация, в която трябваше да се вземат решения. България беше една от държавите, ако не и първата, която с доста доза риск предприе сериозни мерки, които бяха насочени към това да запазят здравето на хората. Веднага стартираха и различни мерки, някои разбира се, по-сполучливи от други. Това е факт. Но ние се намираме в една извънредна ситуация и това трябва да е ясно на всеки един човек. И няма как, държавата, колкото и пари да отпуска, колкото и да се опитва да минимизира щетите, тя да разреши глобалния проблем. Глобалният проблем е много по-сериозен. Икономиките се свиват, видяхте с 20% се е свила икономиката на Великобритания за тези месеци, за които имаше локдаун. Ние не сме изолиран случай. И в крайна сметка държавата някак трябва да подпомага. И ако общият конюнктурен сектор се мени в света, много трудно България може да излезе сама от тази ситуация, при положение, че нейната икономика е основно обвързана с икономиките на държавите от ЕС.

Така че правителството трябва да прави тези неща и го прави. Борисов всеки Божи ден се опитва всяка една мярка да стигне до всяка една заинтересована група. И много добре знаете, че при всеки един протест за тези три години и половина управление – и 10 и 20 човека да са с конкретни искания – Борисов винаги ги е приемал, винаги е търсил компромиса. И даже някой път, от гледна точка на парламента, сме приемали решения, които сигурно в друга ситуация не бихме го направили. Ето с ДДС-то за заведенията и алкохола, и т.н. Но ние сме в извънредна ситуация. Ние трябва да си носим кръста. ГЕРБ е готов и това му е силата на ГЕРБ и на Борисов, че ние си носим отговорността. В крайна сметка, ще дойдат изборите и хората ще си преценят – ако не им харесва Борисов, ако не им харесва ГЕРБ, това е волята на народа. Това е демокрацията. Но, ако ние допускаме едно правителство да се сваля, независимо от колко хора – 5, 10, 20, 50 хиляди да са – в крайна сметка те не могат да бъдат изразител на волята на всички граждани. Затова има избори. Ако ние нарушим този принцип – да се свалят правителствата по този начин, това означава, че ние вече не живеем в демократична държава. И тези ценности, за които се борят хората отвън ще бъдат отново нарушени. Това е смисълът на демокрацията, на изборите, на мандатността.

Аз много пъти съм казвал, че е много важно едно правителство да изкара своя мандат, защото то има своя план, своята мисия. Да, сигурно винаги могат да се намерят грешки, няма как – трудно се управлява държава. Но в крайна сметка, много важно е да се завърши един цикъл, за да не влизаме от политическа криза в друга политическа криза. Това е големият проблем.

Едно от исканията на протеста е машинно гласуване. ЦИК още не са пуснали обществена поръчка за закупуването им, въпреки че законът ги задължава. Ще има ли машинно гласуване на следващите избори?

Разбира се. Аз откровено ви казвам, че съм противник на тази идея, но ние сме поели ангажимент и ще си го изпълним. Това е разликата между ГЕРБ и всички останали – независимо, че някой път някои решения не са може би в нашето разбиране по-правилни, но ние сме поели този ангажимент. Но това е и работа на парламента и ако утре има оставка, то тогава няма как да има машинно и електронно гласуване, защото има промени, по които в момента се работи, за да може да се изчистят въпросите относно машинното гласуване. Но правителството в момента прави всичко, за да поръча тези машините, те да са готови. Ние ще си изпълним този ангажимент, независимо дали ни харесва, или не. Това е.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!