Александър Симов
На снимката: Александър Симов

Александър Симов е роден на 11 юли 1977г. в Стара Загора България. По професия е журналист. Към момента е депутат от БСП в парламента и член на комисията по медии и култура. Участвал е и в предишното Народно събрание.

 

Очаквахте ли такава безапелационна победа на Нинова от 80%?

Честно казано надявах се. Дали съм я очаквал не мога да Ви кажа. Очаквах тя да победи, но наистина резултатът е много впечатляващ и смятам, че този резултат показва нещо много важно за БСП. Трябва да се отбележи, че поне от година и половина се създава усещането, че БСП едва ли не драматично се разпада в своята основа, че се тресе от някакви невиждани политически противоречия, които са заплашили целостта на партията. Този резултат, по този безапелационен начин всъщност  е доказателство, че това не е вярно. Това е някаква медийна митология, която се опитваха да внушат на цялото общество. Аз затова харесвам този резултат. Показва, че БСП е единна и че БСП върви по пътя, който Корнелия Нинова избра за БСП и получи подкрепата още през 2016-та година.

Имаше обвинения, че вотът няма да бъде честен. Имаше и сигнали за нарушения. Двама от кандидатите дори призоваха за бойкот, защото се очакват фалшификации. При такъв резултат изобщо има ли значение? И какви са данните към момента?

Аз не вярвам, във всички избори има някакви нарушения. Въпросът е, че виждайки нарушенията, няма нито едно, което да постави под съмнение честността на този вот. И заради това не смятам, че някой ще тръгне по този път да казва изборът е опорочен. Няма как да е опорочен. Първо активността е огромна тъй като се очакваше едва ли не, че социалистите ще бойкотират този избор. Не, не се очакваше, а се опитаха да ни го внушат, че ще го бойкотират. Това не се случи. Второ-резултатът на победителката е толкова безапелационен, че просто оттук нататък всеки такъв хленч едва ли не, ама вижте изборите не са честни, всъщност е начин на някои от кандидатите да не иска да признае реалните настроения на българските социалисти. Така, че наистина не виждам причина да се говори, че изборът е опорочен. Масово участие, огромен резултат на победителката. Оттук нататък този разговор отпада. Ние не само, че не трябва да се занимаваме с призиви за бойкот на прекия вот, а трябва да мислим как да го усъвършенстваме тъй като социалистите показаха, че те искат да избират своя лидер. Ето аз например за първи път в живота ми имам правото да посоча председателя на БСП, да гласувам за него и считам, че това е наистина революционна реформа. В смисъл такъв. Овластяваш обикновените членове на БСП да държат ключа към политиката. И смятам, че това е много важно. Това е не само техническа, това е буквално идейна промяна в БСП и заради това много се радвам за нея. А колкото до тези, които призоваваха за бойкот на прекия вот искам да кажа няколко думи. Тъй като повечето от тези хора по други теми се държат като някакви уставни фелдфебели, постоянно вдигат устава като знаме, размахват го наляво и надясно и си късат ризите за него. Е, аз по-антиуставно действие да вървиш срещу правило, записан в устава, срещу правило, потвърждавано на няколко поредни заседания на конгреса не мога да ви кажа.

Нинова нанесе сериозен удар на опозицията в БСП. Какво следва оттук нататък? Очаквате ли критиците на Нинова да напуснат партията?

Не очаквам подобно нещо, защото ми се вярва, че всички имаме различни възгледи, но в крайна сметка си оставаме социалисти. Не смятам, че БСП е заплашена от някакво драматично разцепление и това се видя и по време на самата кампания. Даже за мене винаги е било много интересно. Говори се непрекъснато за разцепление в БСП, за драматичен разпад, а основно се излъчват новини как членове на ГЕРБ напускат тяхната партия. В БСП не съм чул последните години някой да напусне партията с гръм и трясък. Така, че аз не очаквам да напуснат партията. БСП е ценна и с хората, които са настроени критично. Аз съм склонен да оценявам тяхното различно мнение тъй като не смятам, че е проблем това, че има социалисти, които мислят по различен начин. Проблем беше, че те волно или неволно съучастваха в медийната спецоперация да се създаде образа на БСП като разтърсена в основите си партия. Това е невярно. Надявам се тези мои другари да преоценят това и разбира се не искам от тях да се съгласяват безкритично с линията на победителката или с нейните идеи, но трябва да оценят волята на социалистите.

С тази категорична победа на Нинова отива ли БСП по-спокойна на бъдещи парламентарни избори?

Това е голямото предизвикателство пред Корнелия Нинова. След такава победа тя наистина трябва да предложи платформа, която да даде максимално обединение. БСП показа, че е консолидирана партия, но това все още не е достатъчно. Ние трябва да излезем с добра предизборна програма, за да покажем, че наистина сме в състояние да променим България. И аз мисля, че оттук нататък е време тези вътрешните битки на приключат и да се търси начин заедно да отидем на избори. Нищо по-естествено от това. И заради това разчитам резултата да е ясен знак към всички хора в БСП, че оттук нататък трябва да се спре с тези опозиционни войнички и постоянни интриги тъй като властта буквално се „търкаля по улиците”, всеки момент може да има предсрочни избори и няма нищо по-глупаво от това да продължаваш на инат да мислиш интриги, когато трябва да мислиш за това как да спечелиш доверието на хората.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!