Александър Симов
на снимката: Александър Симов
Александър Симов е роден на 11 юли 1977г. в Стара Загора България. По професия е журналист. Към момента е депутат от БСП в парламента и член на комисията по медии и култура. Участвал е и в предишното Народно събрание. На 50-я Конгрес на БСП беше избран за член на Националния съвет на партията.

 

Г-н Симов, какви са най-важните решения, които юбилейният 50-ти Конгрес на БСП прие?

Всички знаем, че този Конгрес беше решаващ, за да утвърди знаците, които прекият избор на лидера от 12 септември даде. А именно, че БСП е единна партия, че БСП категорично подкрепя политиката, която Корнелия Нинова предлагаше досега, че БСП е мобилизирана и готова за участие в парламентарните избори, когато и да са те. За мен това са най-важните знаци, които даде партията.

Останалото е въпрос на това, че ние дадохме заявка, че БСП трябва да има нова програма, която ще бъде приета на вътрешнопартиен референдум, тъй като старата отдавна се нуждаеше от промяна. И най-важното – набелязахме нашите програмни цели, които ще доразвием в предизборната си програма.

Разбира се, няма как да избягаме от знаците, които този конгрес даде, оставяйки доста знакови до момента хора извън Националния съвет. За мен това е знак, че БСП търси промяната, търси нов подход към себе си, нови лица, които да изразят този подход. Аз не виждам нищо драматично в това, че хора, които са били значими за БСП през предишните години, днес вече не са в Националния съвет. Нормално е, има едно ново поколение, което иска да има възможност да реализира собствените си идеи.

Казахте, че Конгресът е показал, че БСП е единна. Но формираха ли се основните политики на партията и какви са посланията, които искате да изпратите на своите избиратели? Готова ли е БСП за изборите?

Срещу БСП три години беше водена медийна спецоперация. Нейната цел беше да се внуши, че БСП се разпада на съставните си части, че се пука по шевовете и че всеки момент ще се разцепи. От 12 септември насам ние се намираме в нова ситуация, защото стана ясно, че всичко това е било медиен балон, халюцинация. БСП показа единство, желание да се реформа, и се доказа като възможно най-демократичният партиен субект на българската политическа сцена.

Посланието е, че ние сме готови да се борим за доверието на хората, има какво да им предложим, имаме самочувствието на единствената политическа сила, която 4 години беше последователен противник на управлението на мутрите. Единствената политическа сила! Ние сме единствената политическа сила, която в нито един момент не се е колаборирала с престъпната групировка, която ни управлява. Точно затова смятам, че този конгрес показа едно – ще се явим пред хората на избори с високо вдигнати чела. От тяхната оценка зависи нашето представяне, но ние имаме какво да им кажем и да сме горди с постигнатото.

Хващам се за думите Ви, че досегашната програма е остаряла и време за нова. Какво ще включва новата програма?

Няма как да Ви кажа към момента, тъй като такава програма не може да се приеме от един човек. Това ще бъде текст, който трябва да мине първо през дискусия. Но ви казвам защо старата програма вече е остаряла. Тя беше приета през 2008г. и за времето си има много модерни текстове в нея. Проблемът беше, че през годините БСП не винаги е била в съзвучие със своята програма. И ви давам пример – 2008г. е записано, че БСП отрича плоският данък, а година преди това партията беше клекнала за плоския данък (за въвеждането на една от най-десните мерки).

Всъщност, аз разглеждам управлението на Корнелия Нинова освен като неистово усилие да модернизира и демократизира БСП, и да направи БСП партия, която е в съзвучие с тази програма. Сега в момента виждаме, че левите партии в целия свят са изправени пред нови предизвикателства. Светът се променя по драматичен начин. Много от нашите каузи се взимат на въоръжение от партии, които отказват да се припознаят в оста ляво – дясно. Има трансформация на политическия процес в целия свят. И ние като партия сме длъжни пред себе си, за да запазим своята идейна основа, да формулираме тези предизвикателства и нашите поглед как тези леви каузи отново да станат наши каузи, и да привличаме чрез тях.

Доста често БСП е обвинявана, че не гледа само на запад, но и на изток. В новата програма на партията ще се съдържа ли текстът, че пътят на България е единствено към ЕС и НАТО?

Това да не е пионерска организация, че трябва да се кълнем по три пъти на ден във вярност на структурите, на които принадлежим. Само да припомня, че премиер социалист вкара България в Европейския съюз. Съжалявам, но аз не го приемам това като докладване пред портрета на дружинната ръководителка и постоянни клетви за вярност. БСП в нито един момент не е показала антиевропейска политика и същевременно – не е антиевропейско, когато кажеш, че ЕС трябва да принадлежи на някаква промяна. В момента в самия ЕС тече много мощен дебат за това как да изглежда той в бъдещето. И участието в него е изключително важно. Ние тук сме под упойката на Бойко-Борисовото разбиране, че трябва да слушаме какво ни казват началниците и да се подчиняваме. А аз смятам, че България трябва да има изключително активно участие в дебата за бъдещето на ЕС. Както и в темата за европейската отбрана – трябва ли да има европейска армия или не. Това предопределя нашата позиция.

Ние искаме да бъдем част от дебатите и да даваме своите идеи, а не да поглъщаме онова, което другите страни се разбират. Но не приемам твърденията, че БСП е антиевропейска партия – никога не е била. Просто БСП иска различен Европейски съюз.

Вие участвате в протестите и ги подкрепяте. Това сякаш се отрази и на резултата ви в социологическите проучвания. По последни данни БСП и ГЕРБ са с изравнени сили. Смятате ли, че това е правилната посока и смятате ли, че това ще ви донесе изборната победа?

Смятам, че позицията ни по отношение на протестите беше правилна. Имам предвид, че ние можеше да се опитаме да ги оглавим и вероятно щяхме да успеем. Но добре осъзнавам, че така щяхме да унищожим основният смисъл на този протест като граждански протест, като израз на гражданското недоволство. И затова от самото начало ние участваме в тях, но в нито един момент не сме си позволили да развеем партийно знаме, тъй като смятам, че големият смисъл на тези протести не е партиен, а национален. България трябва да получи шанс за диалог за бъдещето, а този шанс може да тогава, когато ГЕРБ падне от власт. Така че смятам, че нашата позиция тук е правилна.

А колкото до участието в изборите – не обичам да се бием в гърдите предварително и да давам някакви прогнози, но твърдя, че БСП има шанс да бъде първа политическа сила. Как точно и какъв ще бъде нашият резултат, зависи от нашето поведение по време на изборите, от идеите, с които ще излезем пред гражданите. Този път ние можем да отчетем 4 години на яростна опозиционна дейност, на дейност, която в нито един момент не си позволи да бъде изкушена от властта или примамена в паяжината на ГЕРБ. Така че имаме с какво да застанем пред избирателите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!