Александър Симов
На снимката: Александър Симов
Александър Симов е роден на 11 юли 1977г. в Стара Загора България. По професия е журналист.
Към момента е депутат от БСП в парламента и член на комисията по медии и култура. Участвал е и в предишното Народно събрание.

 

Каква е позицията на БСП за вдигането на палатковите лагери и арестуваните хора?

Позицията може да е само еднозначна. Действията на полицията са пълен позор и показва абсолютното безсилие на една власт да убеди своя народ с политически аргументи в своята полезност. И понеже е абсолютно импотентна политически, вече прибягва до полицейско насилие. Но случката показва нещо друго – в момента Валери Симеонов се изявява като вицефюрер на България, като политически копой на олигархията, защото разбираме, че властта е отишла изцяло в неговите ръце – той коли и беси, той разпорежда. Борисов се е скрил в някое мазе, вероятно, и е оставил политическите си лакей да му свършат работата. Случващото се в България е недопустимо. Подобно полицейско насилие не е преживявано отдавна и смятам, че всички отговорни за него, рано или късно ще трябва да понесат и политическата, и съдебната отговорност за това, което са направили.

Валери Симеонов каза, че премахването на лагерите е обсъждано на коалиционния съвет в четвъртък. В същото време, ПР-ът на ГЕРБ Никола Николов каза, че темата не е била обсъждана. Убедиха ли Ви обясненията на Николов за случилото се на конференцията на ГЕРБ и нападенията на журналисти и протестиращи?

Те вече са изградили край себе си цяла димна завеса от лъжи, измами и интриги. Защото ПР-ът на ГЕРБ казваше, че ГЕРБ няма нищо общо с мутрите, които пребиха журналисти и хора, но после на снимките го видяхме как буквално командори и предава в ръцете на тези мутри хората, които после бяха пребити. Тоест, аз вече не вярвам на нищо, което ГЕРБ казва, не вярвам на нищо, което Валери Симеонов каже. Но съм убеден, че темата е била обсъждана на т.нар. коалиционен съвет. Друг е въпросът, че никъде в държавното устройство не съм видял да съществува такъв орган „коалиционен съвет” и да обсъждаш на такъв съвет начините, по които да премахнеш лагерите на протестиращите хора. За мен това граничи с манталитета на хунтата. Властта много се обижда, когато я нерекат така, много се обижда, когато им кажеш, че се държат като мутри, но в случая те го демонстрират.

Но проблемът е, че не Борисов поема отговорността, а се крие като страхливец, какъвто очевидно ще се окаже, че е. А пуска напред кръвожадния си лакей Валери Симеонов, който едва ли не да стане лицето на това полицейско насилие. Тези хора заслужават цялото презрение на хората по улиците и цялото недоволство, което се стоварва върху тях.

Снимките от конференцията на ГЕРБ показват нещо съвсем различно от това, което Николов обяснява. Той не само, че изтегля протестиращия, той го предава в ръцете на мутрите и дори командва мутрите. Съжалявам, но в случая нищо от това, което обясняват ГЕРБ не съвпада с това, което с очите си много хора видяха. Този побой над журналисти и хора беше абсолютно организиран и целенасочено направен. Всякакви декларации, направени от страна на ГЕРБ, всякакви опити да твърдят, че това е някаква манипулация, че и те са жертва, всъщност са част от голямата измама. Това беше събранието на мутрите и те показаха, че се държат като мутри. Съжалявам, но нито едно обяснение не върши работа, поне снимките ни разкриват една друга картина – как техническите лица на ГЕРБ реално командорят татуираните биячи. Те в момента отказват да поемат отговорност за собствените си действия, но хората не са слепи, хората виждат, дават си сметка. Телевизионната харизма на ГЕРБ отдавна се е изпарила.

Какво очаквате да постигнете с извънредното заседание на Народното събрание, за което Корнелия Нинова внесе подписка?

Към момента има две точки, които ние искаме на всяка цена да бъдат обсъдени. Първо – така шумно рекламираният социално-икономически пакет от нови мерки. Извинявайте, но е нечестно или най-малкото политически некоректно такъв пакет да минава през постановления на МС, вместо да бъде обсъден като част от промени в бюджета на държавата. Така парламентът получава възможност да контролира за какво точно ще се изразходят парите. И второто нещо, което смятам за много важно – парламентът да получи информация, да има възможност да пита, за случаите на насилие на конференцията на ГЕРБ. Аз лично бих искал да чуя полицията да обясни от какво са мотивирани нейните действия по раздигането на лагерите. И най-важното – за какво е било необходимо да бъдат задържани изявени лица на този протест.

Смятате ли, че този път Борисов ще уважи Парламента и ще приеме поканата за извънредното заседание на НС?

Честно да ви кажа, съдейки по неговото поведение през последните 4 години, в които той се е явявал в парламента 4 или 5 пъти, мисля си, че той отново ще се скрие. Това е новото лице на Борисов. В кризисни ситуации той се крие. Борисов развива манталитета на политическата мишка, която като стане напечено, тръгва да се крие в някое подземие и оставя други хора да вадят горещите въглени.

Последно, правителството в последните дни обещава доста средства. Вие наясно ли сте колко пари ще похарчи правителството и къде ще бъдат дадени?

Точно заради това искаме заседанието – да сме наясно с точната цифра, а не да научаваме за тях от някакви бомбастични пресконференции, от някакви пожарникарски опити да свалим политическото напрежение у нас. Искаме чрез парламента, чрез документи, чрез точни изчисления и реален парламентарен дебат, за да мога, когато вие ме питате, да ви дам точните цифри, а не да ви говоря на базата на общи телевизионни предположения.

Вярвате ли, че ако тази коалиция остане на власт може да осигури честни избори и машинно гласуване?

Категорично не. Никога не съм вярвал в тяхната способност да осигурят честни избори, защото многократно сме се сблъскали с обратното. Но вече не вярвам и на техните уверения, че искат машинно гласуване. Не напразно част от глашатаите на властта, като Михаил Константинов например, ходят и разправят врели-некипели как от машините сме щели да хващаме COVID-19. Само и само да се опитат да прекъснат осигуряването на някакъв нормален изборен процес у нас. Не вярвам, че те са в състояние да го направят. Не мисля, че някой им вярва. Но аз се надявам, че тези хора няма да организират изборите.

Как ще приключи политическата криза, според Вас?

Тя може да приключи само по един начин, няма друг изход. Хората не искат безкрайно много оставки – на Бойко Борисов и на Иван Гешев. Преди това не виждам начин политическата криза да приключи, тъй като всяко действие на властта, направено по този начин, ще ражда контрадействие. Властта прави всичко възможно да си отиде по най-мъчния и болезнен начин. Това е техен избор, но после да не се сърдят на никой.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!