Антон Кутев
на снимката: Антон Кутев
Антон Кутев е български политик от БСП. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България.
Роден е на 13 септември 1968 година в град София. Завършва специалност „Изкуствознание“ в Художествената академия. Учил е „Икономика на киното и телевизията“ в Московския киноинститут.
В периода от 2003 до 2007 година следва „Европейска публична администрация“ в Софийски университет.

Господин Кутев, какво смятате, че ще постигнете с извънредното заседание на Народното събрание, за което днес Нинова внесе подписка?

Аз бях от инициаторите на това заседание, като главното, което поне аз исках да постигна, беше разговор с министъра на вътрешните работи, както и с премиера за това какво се случи вчера на конференцията на ГЕРБ. Когато виждаме очевидно насилие от страна на охранителите на събитие, организирано от управляващата партия, това е абсолютно неприемливо. Такова нещо в българската история не се е случвало и по никакъв начин не бива да се допуска. Аз съм един от хората, които сме организирали доста конгреси, пленуми, Бузлуджи, 1-ви май и какви ли не събития и аз знам как се организират такива събития. Абсолютно недопустимо е да се окаже не само че има насилие, а че насилието е от страна на гардовете, които са били наети. Не ги били наели ГЕРБ обаче. Хайде тогава да разберем кой точно ги е наел и как така се случи, че при цялата охрана и полиция те пазеха протестиращите обаче не пазеха гардовете, които пребиваха протестиращите. Това е абсолютно неприемливо. Така че първото, което се надявам да разберем, е как се случи това, защото за мен това е крачка отвъд демокрацията и нещо, което няма как да го допуснем като граждани, не като БСП. И от там нататък вече идва въпросът за това как се формира бюджетът и за това колко милиарда къде трябва да отидат, защото аз наистина се притеснявам от финансовата рамка. За мен е безспорно, че Борисов си отива, но въпросът е какво ще остави след себе си. Когато дойде на власт преди 10 години ние бяхме страната с най-нисък външен дълг в Европейския съюз. В момента вече сме третата подред. Той постоянно се хвали колко е нисък дългът, не само външен дълг, а изобщо държавният дълг, само че истината е, че той доста допринесе за това да не бъде нисък. Доста го повиши. Така че в момента как ще се справяме с кризата, очевидно трябва актуализация, която той не може да направи сам, трябва да мине през Парламента. Така че това очаквам.

Смятате ли, че този път Борисов ще уважи Парламента и ще приеме поканата за извънредното заседание на НС?

Не мога да предполагам какво ще направи Борисов, защото той очевидно е загубен човек в момента. Абсолютно е непредполагаемо каква глупост ще направи, защото самият факт, че събра вчера тези 4 000 души от цялата държава по такъв начин според мен беше абсолютна политическа неадекватност. Така че какво ще направи нямам никаква представа.

Последно, Вие наясно ли сте колко пари и защо иска да похарчи правителството?

По принцип ние имаме гласуване в Парламента на бюджета от началото на годината, но друг е въпросът, че за мен е много важно да има допълнителен контрол от Народното събрание, което и да е това Народно събрание. Аз не вярвам до края на тази календарна година да се състави друго НС. Точно поради това според мен ние трябва да направим една адекватна актуализация сега. Откъде идват парите? Те вероятно идват от резерва до момента, те най-вероятно са предвидени в онзи кредит, който беше гласуван да бъде увеличен до 10 милиарда. Това обаче изобщо не означава, че на Борисов трябва да се позволява повече да харчи обществени средства по този начин. Още повече, че той очевидно е човек, който, както казах, показа очевидна политическа неадекватност в момента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук