Арман Бабикян
На снимката: Арман Бабикян
Арман Бабикян е експерт по политически маркетинг и ПР. От началото на протестите стана известен като част от „Отровното трио“, което се наложи като основен организатор на демонстрациите с искане за оставки на правителството и на главния прокурор.

 

Разкажете какво се случи снощи, вие къде бяхте, когато дойдоха полицаите и защо Ви арестуваха?

Когато отидох там, полицаите вече бяха обградили лагера и приканваха активно протестиращите на Орлов мост да изчистят територията и да се махат от Орлов мост.

Вас извика ли Ви някой ?

Получих информация, че се опитват да превземат лагера и веднага се отзовах. Полицията беше обградила с плътен кордон лагера на Орлов мост и приканваше с мегафон протестиращите да махнат палатките си и да отворят кръстовището, защото се нарушавал Законът за движение по пътищата.

Защо Ви арестуваха?

Защото не отказах да напусна територията.

И какво се случи в Първо районно?

Обичайните неща. Започнаха да се пишат протоколи, актове, опис на вещите, смъкване на колана, задържане за 24 часа. Предполагам това, което се случва на всички престъпници.

Вие колко време останахте там?

Няколко часа, докато дойдат адвокатите.

Кой според Вас нареди премахването на палатковите лагери – Валери Симеонов, Бойко Борисов? Разбираме, че вчера е обсъждано на Коалиционен съвет.

Валери Симеонов, доколкото ми е известно не е министър на вътрешните работи, поне засега. Според мен решението е взето от страхливия Борисов, защото ако това беше решение на СДВР, нямаше да се случи същото в Стара Загора, Варна, Пловдив. Очевидно е национално решение и очевидно е взето от министър-председателя или с негово знание. Всички други обяснения и пресконференции на СДВР са комични. Ако се беше случило само в София, можеше да послужи за някакво алиби, но очевидно не е.

Напомня ли Ви тази ситуация за преди 7 години – протестите от 2013-та и случаят „Кой”?

Изцяло ми прилича на подобен случай и изглежда от същото място идва разпореждането. Срамното е, че дори по времето на Жан Виденов не се случи така.

Играе ли Валери Симеонов ролята на Мая Манолова от преди 7 години – тогава тя накрая каза: „Аз предложих Пеевски“?

Мая Манолова тогава в комедиен вариант иронизираше факта, че никой не иска да поеме отговорността за назначението на Пеевски, изглежда чувството за хумор тогава не беше оценено и всички сметнаха, че това е много срамна реплика.

Ролята, за която Вие говорите днес на Валери Симеонов е много различна. Той вчера нарече хората терористи като начало, а днес проявява радостта си от случилото се беззаконие по палатковите лагери, защото това е нарушение на Конституцията.

Същият Валери Симеонов беше блокирал магистрала „Марица”, помните, преди няколко години, нарушавайки законите, за да не допуска автобуси с български граждани от Република Турция. Никой не го арестува тогава. Теглеше възрастни жени по асфалта. При нас никой нищо подобно не прави. Когато се овласти някой, бързо забравя собственото си минало.

От СДВР бяха категорични, че няма да допуснат нови блокади и затваряне на пътища – как ще продължи протеста?

На СДВР вероятно са им разпоредили да пазят Бойко Борисов на власт, но това няма как да се случи. Протестите ще продължат по същия и още по-усърден начин. Всеки, който си въобразява, че хората ще бъдат демотивирани и уплашени дълбоко се заблуждава. Уплашен е Борисов и страхът му избива в подобни антиграждански ексцесии, които показват само стила на неговото управление. Този, който е мутра, си остава мутра, независимо от поста си.

Вярвате ли, че ако тази коалиция остане на власт, може да осигури честни избори и машинно гласуване?

Категорично не може да осигури честни избори, това е доказан факт. Броят на невалидните бюлетини също го доказва, но аз не смятам, че това е коалиция. На власт имаме съдружие между двама души, а не коалиция между няколко политически сили. Някои от тези политически сили извън ГЕРБ представляват дела на съдружника на Бойко Борисов, а именно Делян Пеевски.

Как ще приключи политическата криза според Вас? Какъв сценарий виждате в момента?

Има едно ясно желание на гражданското общество – над 63%, които ясно заявяват, че подкрепят протестите, а протестите искат оставка на Иван Гешев и на Бойко Борисов. Има един-единствен начин, по който ще свърши това, само изключително глупав и безсрамен човек не може разбере за какво става дума.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук