Атанас Мангъров
на снимката: доц. Атанас Мангъров

Доц. д-р. Атанас Мангъров е началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” – Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

 

В последните седмици България се оказа на челно място в класации по смъртност. Защо са толкова много жертвите?

Ние по начало сме в челните класации по смъртност и преди да дойде Ковид-а и в момента тези хора, които умират в страната, умират и с Ковид. Всяка година в страната умират 65 000 души със сърдечно-съдови заболявания, около 15 000-16 000 души с онкологични заболявания и още с всевъзможни други заболявания т.е ние винаги сме били на челните места по смъртност, независимо дали имаме Ковид или не. И в момента същото се наблюдава само, че в съчетание с Ковид-а т.е няма как да отидем на по-задни места, защото хората не са спрели да умират и в момента те си умират с Ковид.

Адекватни ли са действията в болниците? Можем ли да говорим за лоша болнична грижа? Непрекъснато се съобщава за хора, прехвърляни от едно здравно заведение в друго, за липса на места

 Една от причините за препълването на болниците е, че след седмия и осмия ден, когато човек е изпил обикновено 2 или 3 антибиотика, дадени му от личния лекар и на него не му спада температурата, а тя не му спада, защото няма как да спадне от антибиотиците и тези хора отиват и се снимат. Било то с рентген, било то скенер, като до момента скенерът никога не е използван за поставяне на диагноза белодробна инфекция и когато на рентгена се намерят тези рентгенологични феномени „матово стъкло” или „натрошен паваж”, които са признак на вирусна бронхопневмония на тези хора се казва, че имат двустранна бронхопневмония и трябва да влязат в болница. Само, че не им се казва, че когато влязат в болница там няма какво да се направи освен да им се дадат отново един или два, този път венозни антибиотика, от които те нямат никаква полза и това са именно хората, които в момента препълват болниците. В болница има смисъл да се влиза единствено ако човек има дихателна недостатъчност т.е единствено ако той има нужда да му се дава кислород, за нищо друго. А не да се влиза в болница просто, за да се дават антибиотици, за да се лекуват тези рентгенологични феномени, които са характерни за Ковид-а. И по тази причина болниците са препълнени с хора, които нямат дихателна недостатъчност, но са там, защото имат рентгенологични промени. Но това, че ги има, не означава, че има с какво да ги лекуват. Смисълът човек да влезе в болница е единствено ако има дихателна недостатъчност и има нужда да му се дава кислород, за нищо друго.

Относно ваксинирането. Ви сте сред работещите на първа линия. Записахте ли се в списъците с медици, които искат да се ваксинират?

Не съм се записал, защото считам, че тази ваксина е малко преждевременно пусната на пазара, като тук проблемите не са в тези алергични реакции, които се получават-това, че е вдигнал температура, че му се е зачервило мястото на убождането, че няколко дни бил неразположен. При тези ваксини има две съществени неща, които не са уточнени. Специално при тази ваксина на Пфайзер и Бионтек, при нея в организма се вкарва чужда РНК, която кара клетките на човека, на който е поставена да започне да произвежда белтъци на коронавируса. И срещу тях вече се изработват антитела. Тука има две неща, които не са уточнени. Първото е доколко вкарването на този чужд генетичен код има онкогенен потенциал т.е доколко този генетичен код може да доведе до някакви злокачествени трансформации в човешката клетка. Това не е нещо, което може да се уточни в рамките на 3-4 месеца, а за да се уточни това нещо са необходими години. Второто нещо е доколко тези  протеини, тези белтъци, които ще се вкарат в човешката клетка ще могат да се въприемат като чужди антигени и да доведат до възникнат на автоимунни заболявания. Най-вероятно това няма да се случи, но не можем да го докажем, това не е  нещо, което се доказва в рамките на няколко месеца.Това са проблемите около тази ваксина, които не са уточнени. Представете си какво би станало ако да кажем се имунизират 70-80% от хората и след няколко месеца или след няколко години се окаже, че примерно 1-2% от ваксинираните са с автоимунни заболявания или имат някакви онкопроблеми. Това са неща, които за да се уточнят е необходимо доста по-продължително време. Това не са неща, които могат да се изяснят в рамките на няколко месеца. При условие, че смъртността от Ковид е под 0,3% да се вкарват ваксини, които не са толкова добре проучени, на хора, на които им няма нищо, които са здрави и  тези ваксини не са напълно изпитани по правилата на добрата медицинска практика това ми се струва малко прибързано…Всичкото това прехласване, дайте да се ваксинираме сега, най-вероятно няма да има нищо, но не можем да бъдем сигурни, не сме го доказали. И ако случайно се докаже, че не е така? Пак ще дам пример за ваксината за Денга. Това беше една ваксина, която беше изпитвана много дълго, по всички правила на добрата клинична практика. Няколко години по-късно обаче се оказа, че тези, които са били ваксинирани караха денга по-тежко и умираха по-често, отколкото тези, които не бяха ваксинирани. Ако ставаше наистина въпрос за много опасна инфекция, нещо от което да се умира на 30-40%, да тези неща биха били приемливи. Но при условие, че това не е особено опасна инфекция цялото това прибързване може да доведе до резултати, които след време да се окажат катастрофални.

За момента не е ясно и какъв имунитет би създала тази ваксина т.е за колко време човек ще е защитен от вируса

Това са неща, за които също е нужно време, за да бъдат уточнени. От една страна ни се казва, че вирусът не създавал траен имунитет, което много ме съмнява, а от друга страна ние си правим ваксина, в която използваме частици от вируса и чакаме там да получим някакъв по-траен и по-силен имунитет.

Очевидно в момента обаче темата с ваксинирането е особено актуална и вълнува хората

Аз съм сигурен, че когато тръгнат да ваксинират хората на всеки ще бъде дадена възможност да подпише декларация, че се ваксинира на собствена отговорност, което не е добре. И второто нещо- да се предостави на хората да избират едната ваксина или другата, възоснова на какво хората да правят този избор- на вида на опаковката или на наименованието. Това не са въпроси, които трябва да бъдат предоставени за решаване на обикновените хора.

Би трябвало лекарят да прецени, взависимост от пациента и неговото състояние…

Нека отговорните хора да кажат- нека за нашата държава или за този контингент хора е тази ваксина и съответно ние заставаме зад нея и носим цялата отговорност. А не да Ви карат да се подписвате и вие да решавате да си направите тази ваксина, защото Ви харесва как се казва например.

Според Вас дават ли резултат въведените от правителството мерки и трябва ли да се разхлабят?

Виждате, че в тези страни, където бяха наложените такива мерки дори по-всеобхватно и по-строго там не се наблюдава някаква спадане на заболеваемостта. Същото е и у нас. Вече втора седмица процентът на положителните проби остава един и същ. Аз продължавам да твърдя, че налагането на тези мерки е безсмислено. Това, което трябваше да се направи и всички лекари да се включат адекватно в борбата с Ковид-а. Да се уточни кога е нужно един човек да влиза в болница. Дали това се определя от рентгена, който е показал, че има двустранна бронхопневмания или от това дали има дихателна недостатъчност, което би намалило натоварването върху болниците. Независимо от тези мерки, които се взеха, епидемията си следва своя ход и много скоро ще започне да затихва.

Стигнахме ли платото? Може ли да се каже кога вирусът ще отслабне?

Вижда се, че от близо месец насам всеки ден процентът на положителните тестове се движи между 35 и 45, което говори, че епидемията се намира в своя пик и е време вече в рамките на един – два месеца нещата да започната да намаляват. Това са 60 лаборатории в цялата страна, които са равномерно разположение на територията на страната. Те всеки ден правят 9-10 хиляди теста, от които се оказва, че 40% са положителни. Това би трябвало да ни покаже, че някъде около 30-40% от населението към дадения момент са заразени. Тези 30-40% в рамките на един месец ще заразят други 30-40%, които на свой ред след още 1-2 месеца ще заразят още толкова. И много скоро огромната част от населението ще се срещне с този вирус и нещата ще започнат да затихват, както се случва при всяка подобна епидемия.

Идва традиционния грипен сезон т.е извън коронавирусът ще започнат да циркулират и останалите грипни щамове. Дали ще са по-слаби тази година с оглед на взетите мерки?

В момента може би има единични случаи на сезонен грип, които се съобщават обаче всички са прехласнати по Ковид-а и никой не изследва за другите вируси. Така, че за момента е трудно да се предвиди какво ще се случи, но най-вероятно другите вируси също ще изплуват.

При Вас в Инфекциозна болница има ли недостиг на легла за пациенти с ковид?

Ние имаме около 90 легла. Всеки ден приемаме и изписваме, това е динамичен процес, за момента имаме възможност за приемане на болни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!