През 1985 година завършва журналистика в Софийския университет, след което работи за вестник „Народна младеж“ до началото на 1989 година, когато става един от основателите на Независимия профсъюз „Подкрепа“.
Той е сред ранните активисти на Съюза на демократичните сили, участва в издаването на неговия вестник „Демокрация“, участва в Протеста на тридесет и деветимата.
През 1997 година става секретар на отделилия се от „Подкрепа“ Съюз на синдикатите „Промяна“.
След създаването на Реформаторския блок през 2013 година е член на неговия Граждански съвет, а през 2017 година се включва в новосъздадената партия „Да, България!“.

Господин Даракчиев, може ли да се каже, че протестът е успял, особено след отзвука, който получи от Европа и Европейската комисия?

Да, в много отношения протестът успя, алармирано е общественото мнение в Европа. У нас се случиха много неща – все пак това са оставките на 5 министри, ако не се лъжа, но най-важното е, че хората са мобилизирани, има и много енергия, която се усеща на протеста и тези дни са време на реорганизация на отделните компоненти на протеста и мисля, че след празниците ще има много силен рестарт.

Видяхме, че блокадите в центъра на София бяха премахнати. Днес на Орлов мост отново имаше хора, които впоследствие сами се оттеглиха. Как ще продължат протестите от тук нататък, какъв е планът и има ли такъв?

Да, има план. Специално за Орлов мост, ядрото, което бяхме там, днес имаме събрание, за да решим мястото, времето и начина на следващата блокада. Отделно от това предполагам, че „Триото” си имат планове, „Правосъдие за всеки”, „БОЕЦ”, които между другото също довечера ще бъдат на събранието. Така че сега сме в един такъв момент на доуточняване на следващата седмица.

Изплашени ли изглеждат управляващите от тези няколко хиляди мирни протестиращи?

Не бих казал, че са няколко хиляди, защото на големия протест от преди 2 вечери според мен ставаше дума за десетки хиляди. Освен това имайте предвид, че често пъти не се припокрива изцяло протестът, идват и нови хора. Освен това има едно време, в което София вече си е тук и хората са се прибрали, така че очакваме още по-многолюдни протести. А управляващите – за мен са изплашени. За да мобилизират толкова много полиция, която, разбира се, трябва да си тръгне, тя не може да стои тук, тези 8 хиляди човека. Предполагам, че още днес ще започнат да се прибират. Не става така, не става по този начин със сила. Става дума, от една страна, за протести, силни, динамични, енергични, от друга страна, самата социология сочи, че правителството вече няма позиция да води процеса и да управлява и третото е, че ако така продължи, ако се стигне до сблъсъци и тежки нарушения на гражданския мир, ще държим отговорен премиера, защото той лично управлява процеса и отговорността ще е изцяло негова. Защото дори в случая, когато няколко хиляди поискат оставка, а в случая не са няколко хиляди, а са много повече, тази оставка трявба да я има или поне въпросът да се обсъжда в неговата партия или с неговите коалиционни партньори.

Говорейки за оставки, очаквате ли такива през този месец или предполагате, че политическата агония ще продължи още дълго?

Трудно е да се каже, но лично аз очаквам този месец, тъй като ако агонията продължи, това ще е зле за всички нас. И за тях е зле, но общо и за гражданите, защото пак Ви казвам, може да дойде момент, в който ние, протестът, опозицията, политическите партии да не успеем да упражним контрол върху всички компоненти на протеста.

Като участник в много протести и от 90-те, и от сега, бихте ли могли да определите кой печели в исторически план – улицата или властта?

Винаги улицата е побеждавала. Тя победи и в началото на 90-е и 97-а, но това нищо не значи. Не за друго, а защото през годините се убедих, че тази максима, че българите печелят битките, но губят войните, донякъде може да я приложим и тук. Улицата си свършва работата, но от там нататък идват политиците. Надявам се този път освен това, че улицата ще спечели, в което нямам съмнение, след това политиците и най-вече новото поколение, което идва в политиката, да си свърши работата съвестно и добре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!