САЩ - гласуване

На междинните избори в САЩ американската Демократическа партия ще получи допълнително най-малко 16 места в Камарата на представителите. Тази прогноза беше направена от експерти за бюлетина „Кук политикал рипорт“ – независим, извънпартиен източник на аналитични данни за американските избори.

В случай на 16 допълнителни места демократите трябва да получат още 7, за да постигнат желаното мнозинство в долната камара на Конгреса.

„Това не е невъзможно, но е изключително трудно“, казва Дейвид Васерман, анализатор във вестник „Уолстрийт джърнал“, който коментира ситуацията.

Неговата най-смела прогноза е, че Демократическата партия на САЩ ще може да спечели още 30 от възможните 40 мандата в Камарата на представителите.

Според „Уолстрийт Джърнал“, около 36 милиона американци вече са гласували в междинните избори на САЩ. Гласуването вече се провежда в 26 щати на страната, предаде ТАСС. Първите избирателни секции отвориха в 05:00 часа местно време в щата Върмонт, а гласуването ще приключи със затварянето на избирателните секции в Хавай в 18:00 местно време. Тогава се очакват и първите предварителни резултати в североизточните щати.

Основната интрига на настоящите избори е дали демократите ще могат да вземат контрола от републиканците в Камарата на представителите. Сега съотношението на републиканците към демократите в нея е 236 срещу 193, а още шест места са свободни. За да получат контрол над Камарата на представителите, демократите трябва да спечелят поне още 23 мандата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!