Реставрация Дева Мария

Експертите по опазване на произведения на изкуствата в Испания призоваха за затягане на законите, регламентиращи реставрационните работи. Конкретният повод е копие на известна картина на бароковия художник Бартоломе Естебан Мурильо, което стана поредното произведение, претърпяло обезобразяваща реставрация,  съобщава британският в. „Гардиън“.

Частен колекционер от Валенсия платил 1200 евро на реставратор, който да почисти картината на „Непорочното зачатие”. Работата обаче не минала по план и лицето на Дева Мария е обезобразено.

Този случай напомни друго злополучна реставрация от преди осем години, станало пословично известна като „Маймуната Христос”. Тогава възрастна жена без разрешение реставрира ценната фреска с изображение на Исус Христос в североизточния испански град Борха.

Реставрация Христос

Няколко години по-късно реставрацията на статуя от XVI век „Св. Георги и дракона“ в Северна Испания бе оприличена на играчка от „Лего“.

Професорът от Галицката школа за опазване и възстановяване на културното наследство Фернандо Карера, заявява, че подобни случаи подчертават необходимостта работата по възстановяване на произведения на изкуството  да се възлага само на подходящо обучени реставратори.

„Не мисля, че този човек – или тези хора – трябва да бъдат наричани реставратори“, казва Карера пред „Гардиън“.  „Нека бъдем честни: те са аматьори, които унищожават нещата. „

Карера, който е бивш президент на Испанската професионална асоциация на реставраторите и консерваторите разказва, че законът понастоящем позволява в проекти за реставрация да се включват и хора, които нямат необходимите умения.

Мария Борха, един от вицепрезидентите на асоциацията, също признава, че инциденти подобни на случая с платното на Мурильо са доста чести.

„За тях научаваме само когато хората ги съобщават в пресата или в социалните мрежи, но има многобройни случаи, когато работата се предприема от хора, които не са обучени.“, добавя Борха пред Europa Press, изданието, което първо съобщи новината за „ремонта“ на картината

 

Испания има огромно количество културно-историческо наследство заради различните общества и култури,  преминали през страната през вековете.

 На някои политици обаче просто не им се занимава с културното наследство, което означава, че Испания не разполага с финансовите ресурси, за да опази всички съкровища от миналото си”, казва експертът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук