Евгения и Николай Баневи
на снимката: Евгения и Николай Баневи

Връщането на Евгения и Николай Баневи ще бъде осъществено на 6 декември, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

„Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура е незабавни действия, ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане. Полетният график е утвърден и е работа на ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието. За нас е важно самото пристигане и организацията, която е свързана с по-нататъшните действия по разследването“, подчерта още главният прокурор.

На 21 ноември френският апелативен съд в Ница даде съгласието за предаване на съпрузите Баневи на българските власти. След краткото заседание Николай Банев беше отведен към затвора, в който е задържан. Евгения Банева трябваше да изчака полицейска кола и заедно с още няколко задържани жени да бъде отведена към затвора в Марсилия.

Семейство Баневи беше задържано във френския град в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

На 26 октомври зам.-главният прокурор Иван Гешев даде разяснения по случая на извънреден брифинг в спецпрокуратурата по повод проверки на адреси и разпити на хора за приватизацията на „Полимери“ АД:

„Двамата са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари. Разследването е започнало преди около два месеца“.

Бизнесът на скандално известното с демонстрация на богатството си семейство е проверяван нееднократно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!