Според плановете на компанията, до 2025 г. в новите модели автомобили ще има 25% материали, съставени от преработени и биологични суровини. Успоредно с това в рамките на стратегията за борба с климатичните промени Volvo ще се стреми всички преки доставчици, включително тези на материалите, до 2025 г. да използват изцяло възобновяеми източници на енергия.

Шведският производител на автомобили се ангажира до 2030 г. да пусне на пазара само изцяло електрически коли, като всички ще бъдат без кожен салон. Посочва се, че първият електрически автомобил Volvo Cars, който вече няма да използва нито един квадратен сантиметър кожа, ще бъде електрическият купе кросоувър C40 Recharge.

Освен това Volvo Cars планира да завърши процеса на преход към кръгова икономика до 2040 г. Вместо кожена тапицерия, компанията ще предложи на своите клиенти алтернативи като висококачествени, екологично чисти материали, изработени от био-базирани и рециклирани материали.

Така например, новият материал за облицоване Nordico, разработен от самата компания, ще бъде използван в близко бъдеще. Става въпрос за смес от синтетичен текстил, получен чрез рециклиране на пластмасови бутилки, биоматериали от екологично чисти гори в Швеция и Финландия и корк, който е отпадъчен продукт от винопроизводството.

Да бъдеш прогресивен производител на автомобили означава, че трябва да се грижим за всички области на устойчивото развитие, а не само за емисиите въглероден диоксид”, заяви директорът по устойчиво развитие на компанията Стюърт Темплър. Отговорният подбор на доставчици също е важна част от тази дейност. „Отказът от използването на кожа вътре в нашите автомобили е добра следваща стъпка за решаване на този проблем”, подчерта той.

Volvo Cars се стремят да намалят използването на остатъчни продукти от животновъдството, които обикновено се използват при производството на пластмаса, гуми, смазочни материали и лепила или като част от материала, или като технологичен химикал при производството или обработката на материала.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук