Борисов, Йончева

Според Елена Йончева записът на мъжки глас като на премиера, който използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейските лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен, и заплашва да изгори политически опонент“, еавтентичен. Това бе обявено от евродепутата пред БТВ, съобщи БГНЕС.

„Американски експерти са потвърдили, че аудиозаписът на Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни, е автентичен. Анализът е направен по моя инициатива от американска лаборатория, компанията работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР, и има всякакви сертификати. Анализите на лабораторията се използват от американски и европейски съдилища“ – каза Йончева.

По думите й анализът на лабораторията е доста подробен, в размер на 34 страници, със съответните диаграми и доказателства, които доказват, че записът е автентичен и няма следи от монтаж.

„Заключението на експертите е, че гласът на този мъж е на премиера г-н Борисов. Експертизата доказва, че няма вътрешен монтаж, че това е гласът на Борисов. Анализът на лабораторията има правна стойност, тъй като тя работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР, и има сертификат за извършване на съдебни експертизи. Анализите им се използват в американски и европейски съдилища. Искам да припомня, че от името на групата на социалистите в ЕП, че след като този запис излезе и за него писаха множество европейски медии, бе изпратено писмо до Дейвид Сасоли, в което се съобщава за наличието на този запис. Така лидер в ЕП настоя за разследване на записа, включително и със съдействието на „Европол“. Затова записът е предаден на компетентна лаборатория“, допълни евродепутатът.

Нямо скъпо начинание, за да се отървем от Борисов

На въпрос кой е платил разследването на записа на лабораторията и дали това е скъпо начинание, тя отговори:

„Няма скъпо начинание, за да се отървем от Борисов, защото това, което се случва в България – това показва този запис – моментната картина – че няма разделение на властите, но това трябва да се разбере и в Европа и от европейските лидери. Те знаят кой е Борисов и как авторитарно управлянва. Трябва да дадем информация на европейските лидери да разберат кой е Борисов. А не преди няколко дни, когато започнаха протестите в България, да излезе г.н Вебер и да каже: Поздравявам г-н Борисов за борбата с корупцията.Това е цинично и недопустимо за една голяма партия като ЕНП“.

Сигнал до белгийската полиция

Оттук нататък съдбата на експертизата ще е да се отнесе към белгийската полиция – това е посъветвал Елена Йончева лично председателят на Европарламента.

„Ще предоставя този анализ на белгийската полиция, защото г-н Борисов не само погазва демократичните правила, а на практика заплашва частни бизнесмени, както и член на ЕП, което тук се възприема много критично. В записа той казва, че щял да направи всичко възможно, за да ме „изгори“. Ние чуваме този запис, но за колко хора още е поръчал да изгорят, ние не знаем. Това, което виждаме, е че Борисов е последователен и систематичен в това някой да бъде изгорен, но когато става въпрос за евродепутат, това означава натиск върху него. Затова тук толкова сериозно взимат подобни заплахи, защото не може един евродепутат да работи под натиск и заплаха, защото да се страхуваш в такава ситуация е нормално“, допълни Йончева.

„Не съм със свален имунитет, – българската прокуратура поиска свалянето му, но целият документ от прокуратурата се базира на свидетелски показания. Аз не знам какво ще стане с него, но практиката в ЕП е да се доверява на националните институции, на съответната национална прокуратура. Можем да очакваме, че имунитетът ще бъде свален“, уточни Йончева.

Обещанието да бъда изгорена не е ново, то започна още когато внесох сигнал за злоупотребите в Барселона – тогава още преди внасянето на сигнала бях предупредена от член на българския парламент, че ако внеса сигнала за „Барселонагейт“, „ще пострадам“, уточни евродепутатът. Тази заплаха е реализирана, заключи Йончева.

В българската прокуратура съм внесла шест сигнала, – там работят големи специалисти, – но внасям сигнала в белгийската полиция, защото живея в Брюксел и е редно внасянето на сигнала да бъде тук. Това ме посъветва и президентът на ЕП Дейвид Сасоли, допълни Йончева.

Българската прокуратура изпрати през ноември 2019 година искането до Европейския парламент за сваляне на имунитета на Елена Йончева като евродепутат, за да може да продължи разследването срещу нея по обвинение за пране на пари в размер на 333 000 евро.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук