Елена Йончева

Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР коментира, че на вчерашния Конгрес на БСП така и не се получи отговор на най-важния въпрос – защо партията изгуби подкрепата на близо 800 000 избиратели в последните четири години.

Отговорността за това, че БСП не беше припозната като опозиция на ГЕРБ, не е колективна, а на председателя, каза тя и изброи шест причини за това:

1. Именно председателят обяви БСП за консервативна лява партия. Корнелия Нинова отдалечи левицата от европейската социалдемокрация и я приближи до патриотарските консервативни партии

2. Най-важните теми за БСП – как да се преодолее бедността, как да се повишат доходите на наемния труд, как здравеопазването да е качествено и достъпно, как да се развива ядрената енергетика, бяха изместени от приказки за джендъризъм – въпрос, по който Конституционният съд се произнесе.

3. Битката с корупцията при управлението на ГЕРБ беше симулативна, въпреки усилията на мнозина депутати от БСП. Грабежът при строителството на магистрали – тема, по която работих с помощта на още няколко колеги, изчезна от дневния ред на ръководството на БСП. Корупционните практики са именно в големите инфраструктурни проекти.

4. Досега не сме чули нито една дума от Корнелия Нинова за емблематични случаи като „Барселонагейт“, звукозаписа, снимките с чекмеджето с евро и кюлчета злато. Не е ли тя тази, която стои зад избирането на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ? Сотир Цацаров, който беше главен прокурор по време на корупционния възход на ГЕРБ.

5. Дни преди втория тур на президентските избори през ноември м.г. председателят на БСП публично отказа да подкрепи Румен Радев – държавникът, превърнал се в символ на борбата срещу управленския модел на ГЕРБ.

6. Председателят на БСП задушава всяко критично мнение, партията се превръща във вождистка по подобие на ГЕРБ. Авторитарният метод на действие накрая доведе до разгром на в. „Дума“.

„И как след всичко това да не изгубим 800 000 избиратели? Оставането на Корнелия Нинова начело на БСП няма как да върне доверието. БСП е поела пътя на маргинална партия“, посочи още Елена Йончева.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук