Елфи, джуджета и гоблини кръстосаха копия и мечове и стрели полетяха в чешка гора през уикенда, когато стотици почитатели на света, създаден от Дж. Р. Толкин пресъздадоха най-голямата битка в неговото произведение „Хобит“.

Ежегодното събиране за пресъздаване на Битката на петте армии се провежда още от 2 000-а година насам. Организаторите му твърдят, че близо 1000 участници са се стекли в гората близо до чешкото градче Докси, на 80 км северно от Прага.

Мъже и жени, облечени като елфи, орки или други раси, според описанията в книгите на Толкин и други фентъзи истории, се сражаваха с дървени имитации на историческо въоръжение, като острите върхове бяха покрити с пластмаса, за да се избегнат наранявания.

Въпреки че са вдъхновени от добре известните разкази за Средната земя, битките не са с предварително уговорен резултат и на няколко пъти „злите сили“ са побеждавали. Това обаче няма голямо значение, защото хората идват да се потопят в любимите си истории и да се срещнат с други фенове на фентъзи жанра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук