Борис Джонсън и кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II се съгласи с искането на Борис Джонсън за временно спиране на работата на парламента. Британският премиер заяви, че реч на кралицата ще се проведе след спирането, на 14 октомври, за да се очертае неговата „много вълнуваща програма“, съобщи Би би Си.

Трима консерватори-членове на Кралския личен съвет занесоха от името на премиера искането за суспендиране на парламента в шотландската кралска резиденция Балморал. То беше одобрено, разрешавайки на правителството да замрази работата на праламента „не по рано от 9 септември и не по-късно от 12 септември, до 14 октомври“.

Това означава, че времето, в което депутатите трябва да приемат закони, за да спрат евентуален Брекзит без сделка на 31 октомври, ще бъде орязано. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че това е „конституционно възмутително“.

Председателят, който традиционно не коментира политически изявления, продължи:

„Въпреки че е замаскирано, е ослепително очевидно, че целта /на суспендирането на Парламента/ сега ще бъде да се спрат депутатите да дебатират Брекзит и да изпълняват задължението си при оформянето на курс за страната.“

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза:

„Спирането на парламента не е приемливо. Това, което прави премиерът, е разбиване и грабване на нашата демокрация, за да се насили излизане без сделка“.

Той добави, цитиран от Би Би Си, че първото нещо, което ще направят депутатите следващия вторник, щом се върнат в Камарата на общините, „е да опитаме законодателно да предотвратим това, което /премиерът/ прави“, последвано от вот на недоверие „в някакъв момент“.

Самият Джонсън заяви по-рано, че предположенията, че ходът му със спирането на парламента е продиктуван от желанието да наложи Брекзит без сделка, „са напълно неверни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!