ваксинация ваксини доза бустерна доза

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) предупреди, че честите бустерни ваксини срещу Covid-19 могат да повлияят неблагоприятно на имунната система и може да не са осъществими, предаде Bloomberg.

Повтарянето на бустерни дози на всеки четири месеца може в крайна сметка да отслаби имунната система и да измори хората, посочват от европейския регулатор. Според ЕМА вместо това страните трябва да оставят повече време между бустерните програми и да ги обвържат с началото на студения сезон във всяко полукълбо, следвайки стратегиите за ваксинация срещу грип.

ЕМА отправя този съвет, докато някои страни обмислят възможността да предложат на хората втори бустер в опит да осигурят допълнителна защита срещу нарастващите случаи на заразени с омикрон варианта на коронавируса.

По-рано този месец Израел стана първата страна, която започна да прилага втора бустерна доза, или четвърта инжекция, на хората над 60 години. В Обединеното кралство пък казаха, че бустерите осигуряват добри нива на защита и в момента няма нужда от втора усилваща инжекция, но ще следят данните в развитие.

Бустерите „могат да се правят веднъж или може би два пъти, но не са нещо, което можем да мислим, че трябва да се повтаря постоянно“, заяви по време на брифинг във вторник Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини на Европейската агенция по лекарствата.

От европейския регулатор обявиха също по време на брифинга, че пероралните и интравенозните антивирусни лекарства, като Paxlovid и Remdesivir, запазват своята ефикасност срещу омикрон варианта. Агенцията заяви, че април е най-ранният срок, в който може да одобри нова ваксина, насочена към конкретен вариант, тъй като процесът отнема около три до четири месеца. Някои от най-големите производители на ваксини в света заявиха, че се стремят да произвеждат ваксини, които биха могли да се насочат към новите варианти.

По данни на СЗО в момента по света се работи по 331 кандидат-ваксини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!