Десислава Иванчева, Биляна Петрова
на снимката: Кметът на Район "Младост" Десислава Иванчева и зам.-кметът Биляна Петрова

Ако трябва, на всяко заседание ще искам от съда да бъде променена мярката на отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Това решение не е редно, каза адвокатът на Биляна Петрова Емануил Йорданов, който коментира отказа на Апелативния специализиран наказателен съд да пусне под домашен арест, Иванчева и Петрова.

„Продължаващото им задържане не е редно, тъй като то се явява едно предварително изпълнение на присъда, която все още не е постановена. В Конституцията е казано, че ограничение на правата на обвиняемия може да има само дотолкова, доколкото изискват интересите на правосъдието. В случая никой нищо не печели от продължителното задържане на обвиняемите. Още повече, че по този начин се уврежда здравето им и се нарушава правото им на защита“, заяви адвокат Йорданов.

Според него те не могат да се укрият, защото имат семейства, а също така имат и поредица от заболявания, както и болни роднини. Адвокатът на Петрова заяви още, че няма никаква опасност да извършат престъпление или да въздействат на свидетелите, защото вече голяма част то тях са разпитани, а и в хода на делото никой от тях не е казал, че е бил подложен на натиск.

На въпрос дали мотивите, с които Апелативният съд е отказал изменение на мерките им са основателни, Йорданов коментира:

„Двете обвиняеми заедно тежат около 80 кг. Беше хубаво Апелативният съд да ни каже какво престъпление ще извършат при положение, че те не само не са осъждани, а по делото нямаме данни за извършени от тях дисциплинарни нарушения по Кодекса на труда. Няма показано по някакъв начин противоправно поведение на двете обвиняеми преди този процес“, обясни адвокатът.

В случая има и двоен стандарт, защото екскметът на „Младост“ и посредник при взимането на подкупа от бизнесмена Александър Ваклин, Петко Дюлгеров, от миналата седмица е под домашен арест. Според Йорданов протестът на прокуратурата идва късно и вследствие на намесата на медиите, които следят изкъсо делото.

Прокурорът Илиян Тончев опроверга думите му.

„Няма двоен стандарт в случая. Решението е протестирано в срок, което означава, че този акт на прокуратурата поражда своите последици, т.е. ангажира произнасянето на въззивната инстанция“, каза Тончев, който добави, че прокуратурата е удовлетворена от решението на Апелативния съд.

Днес Специализираният наказателен съд разпитва 5-те поемни лица, присъствали на зрелищния арест на 17 април. Две от тях потвърдиха, че на задната седалка в автомобила, управляван от Иванчева е открито кашонче, в което е имало 3 пачки – 2 по 100 и 1 по 50 евро. По време на заседанието служителките на спортното министерство подробно описаха как са „светнали“ ръцете на Иванчева и Петрова.

Въпреки всичко отстраненият кмет на „Младост“ и нейната заместничка вярват, че ще докажат своята невинност.

„Обвинението е разколебано и сега се опитват да нагласят мотивите, но всяко нагласено нещо рано или късно ще го разбием и ще докажем, че всичко това е нарочно направено с цел постановка и фарс – обяви Иванчева.

Тя за пореден път потвърди, че никога не е искала пари за себе си, единствено е искала да се изграждат детски площадки.

„Ние ще докажем, че сме невинни, но през това време „Младост“ ще бъде презастроен. Основната причина Иванчева да бъде отстранена е, за да се даде път на безконтролното строителство. Целта е да бъдем държани, за да не може да се защитаваме“, добави Биляна Петрова, която вчера в ареста е била посетена от медицински екип.

Десислава Иванчева каза, че заради задържането им са изгубили делото за референдума срещу презастрояването в „Младост“.

„В рамките на делото ние доказахме, че има събрани 10%, но заради задържането ни изгубихме делото. Ние няма да се откажем и ще заведем дело до Върховния съд. Нещата не са само строежи, референдуми, откраднати имоти, които открихме, имоти, които са давани без конкурси“, заяви Иванчева.

В тяхна подкрепа бившият ПР на Десислава Иванчева, Петър Кърджилов, и Диана Йорданова обявиха, че започват гладна стачка, докато мярката им не бъде променена в по-лека.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук