Центристът Еманюел Макрон затвърди позицията си на фаворит в президентската надпревара във Франция, след като победи в телевизионен дебат. Той и крайнодясната Марин Льо Пен сблъскаха позициите си спрямо миграцията и Европа.

Скорошните социологически проучвания показват, че бившият икономически министър Макрон е с най-големи шансове да победи на предстоящите президентски избори,

Консерваторът Франсоа Фийон, който също участва в надпреварата, разкритикува опонента си.

„Еманюел Макрон първо даде висока оценка за миграционната политика на германския канцлер Ангела Меркел. Сега, когато стана ясно, че това не е добра политика, той я критикува. Аз категорично не мога да се съглася с подобно поведение”, каза Фийон.

По думите му, плановете на другия кандидат-президент Марин Льо Пен за излизане от еврозоната и възстановяването на франка, ще сложат край на покупателната способност на французите.

„Мерките, които предлагате няма да увеличат финансовите възможности на народа, а ще доведат до инфлация. Тласкате страната към икономически и социален хаос. И французите трябва да го знаят”, коментира още Франсоа Фийон.

Телевизионният дебат и предстоящите два преди първия тур на 23 април, ще имат решаващо значение за изборите, защото почти 40% от избирателите твърдят, че не са решили за кого да гласуват.

Макрон и Льо Пен се разминаха в позициите си за мюсюлманите в страната. Лидерът на крайната десница смята, че радикалният ислям в страната се повишава, а центристът подкрепи носенето на бурки на публични места.

Социологическите проучвания показват, че Льо Пен и независимият центристки кандидат, който беше министър на икономиката на президента Франсоа Оланд, са с най-големи шансове за победа на тези избори, които се провеждат на фона на висока безработица и слаб икономически растеж.

Двадесет и девет процента смятат Макрон за най-убедителният кандидат, изпреварвайки левият Жан-Люк Меланшон (20%), а Марин Льо Пен и консерваторът Франсоа Фийон са на трета позиция. Кандидатът на социалистите Беноа Хамон е на последна позиция.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук