Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Тереза Мей честваха заедно 75-годишнината от Десанта в Нормандия. Те откриха първата част от мемориал на загиналите британски войници във Вер сюр мер.

Това е последната официална поява в на Тереза Мей извън Великобритания.  В петък тя подава оставка от премиерския пост, след като не успя да прокара през парламента споразумението за излизането на Великобритания от ЕС, което бе отложено до 31 октомври.

Еманюел Макрон демонстрира приятелски чувства и заяви:  „Беше удоволствие да се работи с пълно доверие с вас. Лидерите се сменят, но свършената от тях работа остава“, каза той.

В речта си Тереза Мей говори за „смелостта и себеотрицанието“ на 156-те хиляди души, в това число 83 000 от Обединеното кралство и Общността на нациите, които дебаркират в Нормандия на 6 юни 1944 г.

„Изключително вълнуващо е човек да бъде тук днес, да гледа плажовете, където се се водили едни от най-важните битки за свобода в цялата история“, заяви Мей пред 200 гости част, от които британци, включително ветерани с ордени.

Двамата лидери откриха първата част от паметника, който ще бъде издигнат близо до морето в памет на 22-те хиляди загинали военни под британско командване по време на битката за Нормандия. Той е финансиран от британското правителство, което е готово да инвестира близо 20 милиона лири.

Откриването на завършения мемориал е предвидено за 6 юни 2020 г. Той ще се издига над Голд бийч, един от петте плажа на десанта от 6 юни 1944 г., където дебаркират 25 000 военни, главно британци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!