Емил Хърсев
на снимката: Емил Хърсев

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансистът Емил Хърсев коментира призивите на президента и главния прокурор да се разследват сметките и компаниите на български граждани, в частност – на българските политици, в офшорни зони.

„Няма какво да проверят, нито президентът (най-малко той), още по-малко главният прокурор по въпроса кой какви сметки притежава. Има си органи, които се занимават с това от години и то много интензивно. Това е едно обръщане, което не е чисто български патент”.

Той дебело подчерта:

„Ако някой е извършвал престъпление, той не го е извършил нито на Малдивите, нито на Бахамите. Той го е извършил някъде другаде. И господа прокурорите по цял свят да бъдат така добри да разследват престъпленията там, където се извършват и да не лъжат хората като им казват, че престъпленията се извършват на Малдивите и Бахамите. Те не са извършени там. Разбирам някой да отиде на Малдивите и да краде. Но той не е крал на Малдивите. Той е крал в България, Украйна, Русия, Германия, Франция, Англия. Там да ги държат.”

Емил Хърсев каза още:

„Аз разбирам колко е удобно да си прокурор в някоя държава и да викаш: „Ах, тези мръсници в офшорите, какви пари перат”. А какви пари перат? Чии пари? Откъде са ги взели? Откраднати ли са? Къде е извършено престъпното деяние? Защо не ги ловят? Тогава няма да има проблеми с офшорите. Ако 100% от финансовите престъпления се ловяха там, където са извършени, в офшорните зони нямаше да има нищо, което да може да се пере. Всичко щеше да бъде чисто. Голяма част от средствата, вложени в тези компании са съвършено легални и законни, с ясен и достоверен произход.”

Цялото интервю с финансиста Емил Хърсев може да прочетете утре в рубриката ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!