Емил Соколов

Емил Соколов е роден в Бургас. Завършва гимназия в родния си град. Висшето си образование получава в Университета в Екзитър във Великобритания. Завършва бакалавърската си степен “История и международни отношения” през 2016 година, през 2017 година вече е магистър по “Икономическа и социална история”. През 2022 година става доктор по история в Университета в Екзитър. Емил Соколов е историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история. 

Г-н Соколов, проектокабинетът на ГЕРБ е такъв, какъвто лидерът на партията Бойко Борисов обеща – с ярки партийни фигури. Прави впечатление обаче, че има и доста министри от служебното правителство. Какво трябва да означава това?

– Това, което интересува г-н Борисов, е една простовата политическа аритметика – кой министър на кого е човек и съответно – откъде може да получи подкрепа за своето правителство.

Една част от министрите от служебния кабинет, които остават, са министрите, свързвани с Делян Пеевски. Говоря за правосъдния министър, за вътрешния министър.

За мен по-скоро неприятната изненада беше, че министър Гвоздейков е предложен за министър на транспорта, тъй като, знаете, той беше предложен от „Продължаваме промяната“, остана служебен министър в кабинета „Главчев“, а сега вече е предложение в кабинет на ГЕРБ със силни и ярки политически лица.

Тоест, това което слушахме през последните дни за някаква експертност, това тук е изцяло политически кабинет, балансиран между ключови, лоялни кадри лично на г-н Борисов, даже не на ГЕРБ и кадри, близки до г-н Пеевски. Които в никакъв случай не се славят с някаква експертност, особено Калин Стоянов, а по-скоро с това, че с течение на времето по-скоро са доказали лоялността си към г-н Пеевски.

И тук възниква въпросът – ясно е, че ГЕРБ и ДПС ще гласуват за това правителство, това са 116 гласа: има ли възможност да се намерят няколко отцепнически гласа, които да го подкрепят?

Например в последните дни „Величие“ дадоха толкова много противоречиви сигнали и за това казвам дали в последния момент няма да се намерят няколко объркали се депутати. Достатъчно е да се объркат веднъж и да гласуват, пък после и да се стигне до вот на недоверие или нещо друго – има вода да изтече.

Затова според мен и г-н Борисов днес предвидливо, поставяйки летвата чисто комуникационно, че ако гласуват погрешка това правителство, то ще свърши малко работа и ще подаде оставка. Което звучеше като подготвяне на почвата, че ще има някакъв трик да бъде избрано правителството, пък след това ще му мислим.

Това е старата максима на г-н Борисов да работи с плаващи недефинирани мнозинства.

Друг начин, по който може да се гласува правителството, е някой да се обърка и да не влезе в зала и така да се смъкне кворумът. Има много апаратни хватки, когато има 116 сигурни гласа.

Гледайки подбора на министрите, аз по-скоро си мисля, че това правителство може и да мине.

– Тъй като говорите за плаващи мнозинства, какво пречи на този кабинет да получи явна подкрепа от парламентарна група? ИТН към момента не са категорични за позицията им, макар че обявиха, че искат третия мандат. Не е ясно и „Величие“ какво мислят…

– Нито ИТН имат категорична позиция, ще видим „Възраждане“ какво ще направят…

Пак казвам, да бяха 15 гласа, щеше да е трудно, но пет гласа много лесно се докарват. Аритметиката е сравнително проста, защото става въпрос за пет гласа. Едно е да търсиш 15-16 гласа, друго е да има 116 гласа и да ти трябват 5-6.

Така гледайки заявката с Росен Желязков премиер, с тези министри, на мен по-скоро ми се струва, че ще имаме редовно избрано правителство.

– Говори се за правителство, което да е обединено около евроатлантическите ценности, за да бъде привлечена подкрепата на тези, с които ГЕРБ доскоро управляваха, но после решиха да сложат край на „сглобката“. Защо Борисов държи на всяка цена да получи такава подкрепа или това е само привидно поведение от негова страна?

– По-скоро е привидно. Той се опитва да ги вкара в ситуация, в която те да влязат в оправдателен режим и да каже: Ето, вие не сте евроатлантици, като не ни подкрепяте.

В крайна сметка това правителство, независимо как ще го наречем, ще бъде правителство на ГЕРБ и ДПС, ако мине. То това са основните колоси, които го държат. Това са двете основи.

– Какво би означавало такова правителство за страната. Ще бъдат ли изпълнени важните цели като влизане в еврозоната, Шенген?

– Би означавало връщане към годините на кабинета Борисов – 3, за което помним всички корупционни скандали, всички нередни практики и прийоми, които се използваха. Неслучайно казах – министрите са подбрани да са лично лоялни на г-н Борисов. Те може да не са толкова партийни кадри на ГЕРБ, но изцяло лоялни. Това ще е кабинет, който ще бъде контролиран от едната страна от г-н Борисов, от другата страна – контролиран от г-н Пеевски.

Наречете ме песимист, но аз от този тандем, колкото и да си говорим за евроатлантизъм и за външна политика, няма как да пренебрегнем вредното им влияние във вътрешната политика. Тоест, търговията с влияние и с власт, спорните практики, корупционните скандали, зависимостите, за които реално се говори, но няма нищо доказано черно на бяло, тъй като съдът и прокуратурата не са успели на този етап. Което пък е вече съвсем друга, отделна тема.

Моделът Борисов-3 не беше толкова отдавна, но всички си спомнят защо тогава се протестираше, защо имаше недоволство. Всякаква липса на отчетност, защото си говорим за стабилизиране на публични финанси, но тогава най-безотчетно се харчеха публичните финанси.

Така че, по-скоро, завоят е в тази посока, особено когато сега г-н Пеевски излиза напред. ДПС не е в ролята си тихо да прави някакви неща зад кадър, а застава ясно на преден план. Въпреки че г-н Пеевски ще отрече, че няма общо с това правителство.

– Ще е важно да се види т.нар. Втори ешелон – зам.-министрите, областните управители и изобщо назначенията по администрациите…

– Точно там ще си проличи според мен влиянието на ДПС. Точно във втория ешелон, на ниво зам.-министри, че ако щете дори и директори на дирекции. Там ще си проличи наистина за какво става въпрос.

– За първи път ДПС застава открито с амбиция да управлява. Какво се случва в партията? Наистина ли там почетният председател е изпуснал юздите или сме свидетели на едни планирани действия за изчистване имиджа на партията?

– Г-н Пеевски се опитва да наложи един нов модел, това е безспорно, тоест вече ДПС открито да консумира власт. Обаче цената за това ще я плати г-н Борисов и мисля, че той много добре съзнава това и затова се чуди как да привлече и други хора към това правителство, за да може да размие отговорността.

Защото това, което беше ГЕРБ за коалиционните си партньори в миналото, беше задушаваща хватка. Това ще е сега ДПС за ГЕРБ.

Очакваме да видим дали ще бъде гласувано това правителство…

Аз за това казвам, че мисля, че има някаква договорка вече, защото както се говореше, че няма да може да се формира, в един момент нещата изглежда се отпушиха. Не изключвам все пак в последния момент да изникне нещо и да се стигне до другите мандати. Но с втория мандат на ДПС е невъзможно, третият мандат е изключително трудно като процес. Там има много хипотези.

Истината тук е, че сме извън всякакви политологични анализи, тъй като, ако се гласува нещо, то ще е изцяло на една апаратна математика. Няма да е по политики, по убеждение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук