Емил Соколов
На снимката: Емил Соколов.
Емил Соколов е роден в Бургас. Завършва гимназия в родния си град. Висшето си образование получава в Университета в Екзитър във Великобритания. Завършва бакалавърската си степен “История и международни отношения” през 2016 година, през 2017 година вече е магистър по “Икономическа и социална история”. През 2022 година става доктор по история в Университета в Екзитър. Емил Соколов е историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история.

Д-р Соколов, през юни ИТН се оттегли от коалицията, което доведе до нейния крах. Изговориха се какви ли не твърдения за корупция, за задкулисие, а в момента същите тези четири партии отново преговарят за съставяне на правителство. Какво ни казват партиите в момента с преговорите, които водят?

На първо място, мисля, че тези четири партии не са убедени дали искат да съставят правителство, или искат да отидат на избори. От “Демократична България” често чуваме, че трябва да има ново правителство, а пък после се говори за общо явяване на избори с “Продължаваме промяната”. Това, което е сигурно, е, че е много трудно тази четворна коалиция да се сглоби отново. А дори и да бъде реставрирана, ИТН ще си остане партньорът, който е най-непредвидим и на когото не може да се разчита. Партньор, който всеки един момент може да повтори оттеглянето си от правителството и отново по този начин да свали управлението.

Големият проблем е, че партиите трябва да вземат ясно решение дали ще отидат на избори, или ще съставят нов кабинет. По-скоро проблемът е при ПП и ДБ, тъй като все пак те бяха гръмогласните партии, които след падането на правителството говореха как задкулисието, статуквото са свалили правителството заради борбата с корупцията, опълчването срещу Русия и т.н. Една втора коалиция на същите тези партии, включваща ИТН и БСП, всъщност ще девалвира тази реторика и позитивният наратив за това как ПП и ДБ са се опълчили на тези задкулисни сили вече няма да е актуален. Това ще означава, че те са се коалирали с тях, знаейки какво представляват.

Едно евентуално правителство, без значение дали ще се разпадне след един месец, ще обезоръжи и ПП, и ДБ по отношение на предизборна реторика и изобщо създаването на някакъв позитивен разказ за това какво предстои и какво е било. Много е възможно да се състави правителство, но да няма особени ползи от него, а двете партии да навредят на името си. Затова е много важно да вземат решението дали им е по-важно да съставят правителство на някаква доста висока цена и с компромиси, или да отидат на избори, защото едно е сигурно – компромисите не са привлекателна предизборна платформа.

Тоест за тези партии, които свързваме с „промяна“, един подобен компромис не би бил здравословен?

За тези партии такъв компромис не би бил здравословен, защото той ще доведе до някакви краткосрочни дивиденти – да се гласуват няколко закона, да се изкарат още няколко месеца, но е повече от сигурно, че с партия като ИТН, чиито водещи лица – Ива Митева и Тошко Йорданов, можем да чуем в рамките на 24 часа да дават различни мнения по въпроса за КПКОНПИ и за това кой трябва да бъде премиер, повече от сигурно е, че проблемите само ще се задълбочават.

Единственото, което ще направят от ПП и ДБ, е да девалвират успехите си, които изобщо не са малко. Тоест когато знаеш, че нещо отива към края си, трябва да знаеш кога да приемеш предполагаемите загуби, които този край може да доведе и да започнеш от начало. Това изчакване и тези преговори обезличават по-радикалната линия срещу корупцията, срещу задкулисието и срещу руските интереси, която ПП и ДБ само преди седмици изповядваха.

Разбирам, че това се прави, за да има едно по-стабилно управление, което да прекара България през трудните месеци, но според мен такова управление няма да имаме, а ще имаме просто едни отслабени ПП и ДБ на предсрочни избори, които така или иначе предстоят. Със сигурност този парламент няма как да конфигурира стабилно мнозинство, което да изкара дори година.

Ако в крайна сметка се стигне до правителство, не би ли изглеждал подобен компромис съмнително?

Изобщо правителство с третия мандат би изглеждало съмнително, след като не се е получило от първия и втория опит. Винаги намирисва на някакъв сериозен компромис или договорка просто защото третият мандат е наистина много отчаян опит. В България правителство с третия мандат не се прави. Така че едно правителство с третия мандат – особено с третия мандат на БСП, би било правителство с много тежки компромиси. За съжаление, както виждаме, тези компромиси ще дойдат от ПП и ДБ.

Причината е, че виждаме линията, която БСП зае по отношение на Русия – че с компромиси трябва да бъдат възстановени отношенията, които така или иначе и сега съществуват. Дали няма да бъдат възстановени отношенията с “Газпром”, или пък няма да бъдат върнати руските дипломати?

По отношение на ИТН също не е много сигурно как те, които бяха обвинявани, че искат милиарди за определени фирми, за строителство на фирми и така нататък, сега отново ще седнат да преговарят. Най-вероятно в момента те са изплашени от социологическите проучвания. След два месеца, ако излезе ново проучване и резултатите са други, не е изключено ИТН отново да започнат да извиват ръцете на коалиционните си партньори.

Когато се говори за по-твърда линия и за повече безкомпромисност, не става въпрос тези партии да бъдат критикувани, а по-скоро да бъде разговаряно да помислят за политическото си бъдеще. Не защото не е важна реториката, че трябва да бъдем държавно отговорни, а защото при едни следващи избори ПП и ДБ няма да могат да бъдат отговорни просто защото вече няма да са фактор, ако постигнат лоши резултати. Затова най-важното в момента е тези формации да помислят как могат да се явят заедно на избори и дали да бъде заедно, да измислят послания, които да привлекат вниманието към важните проблеми, за да могат да повишат избирателната активност.

Колкото и сериозни компромиси да направят, според мен ДБ и ПП в момента преговарят с партии, които преследват изцяло партийните си интереси. И ИТН, и БСП няма да се държат отговорно спрямо държавата.

Част от “Демократична България” – “Реформаторския блок”, вече е изживявала какво означава да попаднеш в грешната коалиция. С какво си обяснявате обсъждането на кабинет с третия мандат от страна на “Продължаваме промяната”, при всички тези съмнения от обществото?

Според мен ПП бяха вкарани в капан. Стигна се до момент, в който се оказа, че единствено ПП не искат да преговарят. БСП искаха да преговарят, ИТН магически промениха позицията си и казаха, че трябва да има правителство. Когато и ДБ вече застана на тази позиция и казаха, че е важно с третия мандат да има управление, се оказа, че от четиримата бивши партньори в коалицията, единствено ПП са против.
ПП, тъй като са по-неопитни, се изплашиха, че ще изглежда сякаш се дърпат едва ли не заради егото им. Затова влязоха в преговори. Истината е, че до последно и все още преобладаващото отношение на ПП е, че трябва да има избори, защото компромис с ИТН е абсолютно невъзможен. Не става въпрос за егото на лидерите, става въпрос, че ИТН вече провали два парламент, на път е да провали и трети. Очевидно ИТН не са партньор, в който може да се търси управление с мисъл за България.

От пиар гледна точка обаче щеше да изглежда много зле ПП да поемат цялата вина за това, че се отива на избори. Според мен затова се наложи да влязат в преговори – от лоялност към другите двама партньори, тоест ДБ и БСП.

Тоест в момент ПП да приклещени в ъгъла от партньорите си?

Така изглежда, да. Виждаме, че ПП поставят условия за приемането на конкретни закони и според мен те самите не предполагат, че има 121 депутати, които ще се съгласят на реформата в КПКОНПИ. Опитват и в тези преговори да вземат най-твърдата позиция, за да гарантират, че няма да се стигне до ситуацията, в която бяхме преди няколко седмици с изтеглянето на ИТН.

Единственото, което в момента е озадачаващо е защо ИТН са толкова склонни да разговарят и преговарят. Най-вероятно страхът от последните проучвания – че те изпадат от парламента при предсрочни избори, ги прави доста диалогични в момента. Това обаче няма да продължи дълго, тъй като такива неща не ги спират – от първа политическа сила, ИТН изпаднаха от топ 3. Ако нагласите на хората бяха от такова значение за тях, нямаше да се докарат дотук. Очевидно е, че факторите, които имат значение за ИТН, са други.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук