природен газ

Рекордно високото увеличение на цените на природния газ в Европа поражда опасения, че потребителите ще бъдат силно засегнати от високите сметки за енергия тази зима, тъй като глобалното търсене на гориво се увеличава, пише Евронюз.

Миналата седмица цената на газа в Европа за първи път в историята надхвърли 1000 долара за 1000 кубически метра, а след това и 1 200 долара. Европа е засегната от няколко утежняващи фактора, които биха могли да изострят кризата.

Защо цените на природния газ растат?

Цените на природния газ в Европа растат с нарастващото търсене в световен мащаб. Въпреки че това се случва с повечето стоки, проблемът с природния газ е много по-голям.

Една от причините е глобалното икономическо възстановяване, след като страните постепенно започнаха да премахват ограниченията заради COVID-19 и да отварят напълно икономиките си. Пазарите сега се конкурират с нарастващото търсене след шока от пандемията. 

„Намирате се в област, където търсенето е нараснало, а от друга страна, предлагането е по-ограничено“, казва Тиери Брос, експерт по енергетика и професор в Science Po Paris.

И така, какво се случва в Европа?

„Европа вижда перфектна буря на пазара на природен газ, поради комбинация от фактори – от една страна на предлагането, от друга – на търсенето“, обяснява Симон Таляпиетра, старши сътрудник в базирания в Брюксел икономически мозъчен тръст Bruegel.

Търсенето се е увеличило по няколко причини, казват експерти. В Европа имаше по-студена зима и хората отопляваха домовете си по-дълго от обикновено. Това, съчетано с постепенното премахване на въглищата и лошата година за производство на енергия чрез ветрогенератори, засили нуждата от природен газ.

Има и няколко проблема от страна на предлагането. Сред тях са по-малко поддръжка на петролни и газови находища по време на COVID-кризата и по-малко инвестиции за периода. Освен това Европа намалява вътрешното производство на природен газ.

Най-големият европейски производител на природен газ, Холандия, започна постепенно да премахва основното си газово находище Грьонинген през 2018 г. Процентът на газ в хранилището сега е 74%, в сравнение с този период миналата година, когато е бил 94%, според данни от Gas Infrastructure Europe.

Каква е ролята на Русия в настоящата криза?

Има опасения, че Русия може да използва кризата, за да лобира новия завършен газопровод „Северен поток 2“ да започне разпространение, като не изпраща повече природен газ за съхранение в Европа.

Русия беше най-големият износител на природен газ за Европейския съюз през 2019 и 2020 г., представляващ повече от 40% от вноса на ЕС. Международната енергийна агенция (МАЕ) заяви, че руският износ за ЕС е спаднал от нивата си от 2019 г. Според тях  „Русия би могла да направи повече, за да увеличи наличността на газ в Европа и да гарантира, че складовете са запълнени до адекватни нива в подготовка за предстоящия зимен отоплителен сезон“.

Четиридесет членове на Европейския парламент наскоро призоваха Европейската комисия да започне разследване дали „Газпром“ е задържал природен газ, за ​​да наложи одобрение на газопровода „Северен поток 2“.

Говорителят на Кремъл заяви в средата на септември, че пускането в експлоатация на новия тръбопровод значително ще „балансира“ цената на природния газ в Европа. Това допълнително увеличи подозренията, че Русия може да удържа умишлено газ.

Това свързано ли е със зеления преход?

Лошата година за производство на електроенергия чрез ветрогенератори, както и по-малкото инвестиции в изкопаеми горива, допринесе за кризата. Мнозина твърдят, че добавянето на повече възобновяеми източници към енергийния микс трябва да бъде част от решението.

„Няма да имаме тази ситуация, ако в този момент имахме повече възобновяеми източници в системата. Възобновяемите източници по същество намаляват ролята на изкопаемите горива и предпазват пазара от ценовия шок при изкопаемите горива“, каза Таляпиетра.

„Отговорът на настоящата ситуация в Европа е ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници и решения за енергийна ефективност, допълни той.

Търсенето през този преходен период ще трябва да се адаптира към повече възобновяеми източници. „Трябва да имаме механизъм с по-голяма мощност и с налични газови електроцентрали или капацитет за съхранение, който ни липсва на технологична основа“, каза Брос от Sciences Po.

Как би могло да повлияе на потребителите?

Потребителите вероятно ще видят увеличаване на сметките си за енергия. Природният газ не само представлява една пета от електроенергията в Европа, но се използва и за отопление и готвене. През 2018 г. той беше около 45% от енергията, използвана за отопление на жилища.

В Германия и Испания цените през септември са били три или четири пъти повече от средните стойности, наблюдавани през 2019 и 2020 г.

Много страни се опитват да помогнат на потребителите на фона на растящите цени.

Франция например, разкри поредица от мерки, включително „енергийна проверка“, за да помогне на хората да плащат нарастващите си сметки.

Испания заяви, че ще намали енергийния данък, за да намали разходите за хората.

Италия също намали данъците.

Много организации са загрижени, че може да се наложи повече хора да избират между плащането за отопление и храненето на семействата си през тази зима. Проучване за целия ЕС през 2019 г. установи, че 6,9% от хората в страните-членки не са в състояние да поддържат в домовете си достатъчно топло.

Текстът е публикуван в „Евронюз“, заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!