фотоволтаици
Енергийният преход е рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода от енергията на 19. век – въглищните централи, и енергията на 20. век – петролна и газова енергия, към модерната енергия на нашата ера – зелените възобновяеми източници. Зелена сделка е дългосрочна политика на ЕС, която цели да се намалят вредните емисиите с поне 55% до 2030 г., в сравнение с нивата от 1990 г. В дългосрочен план целта е Европа да бъде първия континент с неутрален климат до 2050 г. Всички 27 държави-членки на ЕС са се ангажирали в нея. България също има своите ангажименти, заложени и в Плана за възстановяване и устойчивост. Декарбонизацията на енергийния сектор у нас цели въглеродните емисии от производството на електроенергия да намалеят с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г. Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г.

„При настоящите високи цени на тока и на енергията, е много изгодно да се инвестира в зелена енергия“.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ икономистът Георги Ангелов. Цялото интервю – вижте тук.

По думите му целите на зелените политики на Европейският съюз биха се ускорили на фона на проблемите в енергетиката в Европа, предизвикани след като Русия намали доставките на природен газ.

Според него плавният преход към по-екологични източници на енергия е възможен въпреки проблемите с доставките на газ и дори би се случил по-бързо заради тези проблеми.

По подобен начин след като Русия започна войната си срещу Украйна на 24 февруари 2022 година, България – може би за първи път, получи подарък от Русия – доставките на газ бяха спрени, но това ни даде възможност да се откъснем от руската газова зависимост с темпове, които не успяхме години наред.

За разлика от Русия, Европейският съюз пък ни дава действителен „подарък“ – милиарди евро под формата на Плана за възстановяване и устойчивост. Част от реформите в Плана за свързани именно с намаляване на въглеродния отпечатък – включително чрез повече екологична енергия.

Намаляването на въглеродният отпечатък пък се цели, защото осигурява по-добро качество на живот, по-добър въздух, по-добра околна среда в България.

„Виждаме бум на инвестициите и в соларни паркове, и във вятърни паркове. При този скъп газ, всяка нова инвестиция за зелена енергия се изплаща“, каза още Георги Ангелов.

„Навлизането на чистата енергия ще се ускори точно заради скъпата енергия. Преди, идеята беше, че ще трябва да се затворят въглищните централи и да се премине на газ, а чак след десетилетия да се мине на зелена енергия.

При тези цени на газа, стъпката с газ не е много логична. По-скоро ще се удължи действието на въглищните централи, които ще заместим със зелена и ядрена енергия, с по-евтини и чисти форми на енергията.

Парадоксално, но този преход ще се ускори. Всеки бизнес вижда, че е много по-евтино да си построи соларен парк за собствено потребление, вместо да купува ток от пазара. Това дори в България става все по-масово“, посочи още той.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Само дето държавата ще направи всичко възможно да спъва прехода възможно най-дълго.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук