Европейският парламент прие резолюция, призоваваща Комисията на Европейския съюз и държавите-членки да прекратят официално преговорите за присъединяване на Турция, ако пакетът за конституционната реформа бъде приложен непроменен. В подкрепа на резолюцията са гласували 477 депутати, а против нея са били 64 депутати. Въздържалите са били 97 души.

В отговор на решението на Европейския парламент министърът на външните работи на Турция Омер Челик обяви, че Анкара не приема доклада на Европейския парламент.

Докладчикът на Европейския парламент за Турция Кати Пири обяви, че ако Анкара възстанови смъртното наказание, то с това ще прекрачи границата.

„Ако този конституционен пакет влезе в сила без изменение, то ние не виждаме друг начин, освен да прекратим разговорите за присъединяване на Турция към ЕС“, заяви тя.

В отговор на решението на Европейския парламент министърът на външните работи на Турция Омер Келик обяви, че Анкара не приема доклада на Европейския парламент.

Европейският парламент се провали в своята солидарност с Турция след опита за преврат от миналата година. Очаквахме силна подкрепа, но вместо това получаваме призив за прекратяване на преговорите за членство. Това е погрешен”, обяви Челик.

Връзките на Турция с ЕС се влошиха от миналата година след неуспешния опит за преврат в страната. Отношенията продължиха да се влошават след априлския референдум, който ще даде на президента Ердоган повече правомощия – да назначава министри, да издава укази, да избера висши съдии и да разпуска на парламента.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук