Европейски бюджет

Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха временно споразумение по бюджета на ЕС за следващата година. Това стана малко преди изтичането на крайния срок в полунощ. По линия на оперативните програми на ЕС България ще може да получи финансиране в размер до 3,4 млрд. лева, заяви единственият българин в преговорите между Еврокомисията, Съвета на ЕС и Европейския парламент Андрей Новаков.

Преговарящите се договориха за 186,6 милиарда за поети задължения и 168,7 млрд. за плащания. Европарламентът получи общо 1,05 млрд евро за приоритетите си над първоначално предложената от Европейската комисия сума. Средствата ще бъдат насочени за хуманитарната помощ, програмата „Еразъм +“, инфраструктурата и др., като целта е да се решат проблемите, предизвикани от войната в Украйна.

Депутатите успяха да си отвоюват 200 милиона евро за програмата „ЕС в подкрепа на здравето“, които бяха орязани от страните членки.

На 17 ноември споразумението ще бъде обсъдено в Комисията по бюджета в парламента. Следва гласуване на пленарната сесия в Страсбург другата седмица. Ако получи одобрение, то ще влезе в сила с подписа на председателя на Европарламента.

Одобреното за България финансиране е предвидено за вече стартирали инвестиции и проекти по линия на Структурните и Кохезионния фонд, както и Общата селскостопанска политика. Според предварителните разчети на Европейската комисия общо за транспортна и градска инфраструктура, подкрепа на бизнеса и иновациите, околна среда, заетост и образование България може да очаква до 1.9 млрд. лв. Средствата са от Европейски фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд, Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост.

За развитие на селските райони и земеделието са предвидени до 890 млн. лв., а за директни плащания и пазарни мерки в подкрепа на стопаните – до 1.5 млрд. лв. До 268 млн. лв. се предвиждат по механизма REACT-EU за възстановяване от ковид пандемията. Това ще е и последната година, в която държавата ще може да се възползва от плащания по инструмента.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук