Европейският парламент ще обсъди днес и ще приеме утре нова резолюция, с която призовава за приемането на България и Румъния в Шенген.  Очаква се евродепутатите да подкрепят доклада на своя колега Сергей Станишев. Той се аргументира, че вече 6 години двете страни изпълняват изискванията, но заради двоен стандарт и дискриминация остават извън пространството . Станишев призовава тази несправедливост да бъде прекратена.

Окончателното решение обаче трябва да взето с единодушие в Съвета на ЕС.

Това е петата поредна и незаконодателна резолюция по този въпрос от 2011-а година досега.

Докладчик по резолюцията е депутатът от Партията на европейските социалисти и нейн лидер Сергей Станишев. Преди време той отбеляза, че вече шест години България и Румъния изпълняват изискванията, но заради двоен стандарт и дискриминация остават извън пространството за свободно движение и призова тази несправедливост да бъде прекратена.

Парламентът даде зелена светлина на присъединяването на България и Румъния към Шенген през юни 2011-та година и няколко пъти потвърди позицията си. Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето чрез единодушно гласуване в Съвета на Европейския съюз. Засега има индикации, че България ще бъде приета в Шенген по въздух до края на комисията „Юнкер“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!