Страсбург, ЕП, мобилност

В Европейския парламент в Страсбург започвна първата сесия в рамките на започналото българско европредседателство. В рамките на сесията депутатите направиха преглед на изминалото 6 месечно председателство на Естония.

„Председателството на Съвета на ЕС беше възможност да изпълним дълга си към Европа”, изтъкна заяви естонският премиер Юри Ратас.

Той подчерта, че Европейски съюз е обърнал нова страница в историята си и сега държавите отчитат икономическо възстановяване. Допълни, че трябва да се продължи с технологичният прогрес и че председателството на Естония е минало под знака на дигитализацията.

„Надявам се , че Българското председателство ще продължи своята работа особено в темата за приобщаване на Западните Балкани, което ще даде нов импулс на нашата политика на разширяване на Съюза“, коментира естонският премиер.

Предвидено е още в програмата да бъде коментирана и сделката за излизането на Великобритания от ЕС. Пред евродепутатите председателят на Европейския съвет – Доналд Туск ще представи резултатите от последната среща на върха за миналата година и постигнатото по Брекзит досега. През декември те отчетоха достатъчен напредък в първата част от преговорите за напускането на Великобритания, като следващата фаза ще премине именно по време на българското председателство на Съвета.

Утре премиерът Бойко Борисов ще представи пред Европейския парламент и програмата на българското председателство. А другите теми днес в часовете след обяд са предвидени още ядрената сделка с Иран и колумбийските мирни преговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук