Епископската базилика на Филипопол

С бързи темпове напредва строителството на Епископската базилика на Филипопол и площадно пространство. Проектирането и строителството на сградата и експозициите се финансира от Фондация „Америка за България“. Площадът и техническата инфраструктура се изграждат и финансират от Община Пловдив.

Миналата година кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни обекти.

Очаква се сградата да бъде готова да края на септември тази година, когато ще е и официалното откриване.

На този етап са завършени ограждащите стени и конструкцията на първия етаж и северния кораб.

Завършени са външните ВиК и електро връзки, хидроизолациите и топлоизолациите по ограждащите стени, вертикалната планировка. В момента е в ход  изграждането на публичното пространство и атрия на базиликата. Работи се също и по монтажа на фасадните елементи.

Оригиналните мозайки на обекта са покрити и защитени, а строителните дейности са съобразени с разкритата археология и особеностите на терена.

Фасадата на сградата ще има плътна и ажурна част. Остъкляването на втората ще включва матови стъклени панели с височина до 7 метра и топлоизолация от прозрачна вата, която пропуска светлината.

Епископската базилика на Филипопол

Тази система ще се използва за първи път у нас.

Покривът на базиликата ще бъде изграден като зелено пространство с минерални елементи, а оформлението му ще напомня за съществувалата на това място до 60-те години на 20 век малка жилищна група, известна като католическия квартал.

Осветлението на сградата ще е енергоефективно. Ще се използват светлинни кладенци за естествена светлина в северния кораб, който се намира под публичното пространство.

Авторите на проекта за сградата и площада са Ателие Дуо-Пловдив и Zoom studio-София.

Арх. Милена Крачанова разработва Консервационно-реставрационния план за експониране на артефактите.

Епископската базилика на Филипопол

Арх. Лий Сколник и екипът му от Ню Йорк са се заели с интерактивните експозиции.

В центъра на експозицията ще бъдат двата уникални пласта мозайки и архитектурните артефакти, намерени на мястото. Преживяването по време на посещението ще включва също добавена и виртуална реалност, интерактивни тъч-екрани и образователни елементи, насочен към най-малките посетители. Стремежът е Пловдив да получи обект на световно ниво, който да стане една от главните туристически забележителности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук