Ердоган, Ципрас

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който пристигна днес на двудневно посещение в Турция, предаде Анадолската агенция. Разговорите се състояха в президентския дворец в Анкара. Двудневното посещение на гръцкия премиер започна в нестабилна обстановка, след като Турция постави награди от по 770 000 долара за заляването на всеки от осемте военнослужещи, които са в Гърция. Срещата, която е продължила два часа и петнайсет минути, е била закрита за журналисти, а след нея са проведени разговори между делегациите на двете страни в присъствието на Ердоган и Ципрас. Турският президент е предложил Турция и Гърция да изготвят „пътна карта“ за разрешаване на двустранните си проблеми.

Преди това Ципрас се е срещнал с турския вицепрезидент Фуат Октай, като срещата между двамата е продължила 45 минути и също е била закрита за журналисти.

„Желаем да развиваме отношенията си с Гърция във всяка област. Двете страни би трябвало да установим една пътна карта, преди да започнем диалога. Трябва преди всичко да изградим връзка на доверие“, каза турският президент.

Ердоган каза, че с Ципрас са обсъдили борбата с тероризма и призова двете страни да си сътрудничат по-тясно срещу терора и по-специално срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО).

Гръцкият премиер Ципрас от своя страна каза, че диалогът му с Ердоган винаги е бил значим и искрен не само за двете страни, но и за по-широкия регион.

След разговорите Реджеп Тайип Ердоган заяви още, че очаква повече сътрудничество от Гърция по отношение на репатрирането на осем турски военнослужещи, които избягаха в Гърция след неуспешен преврат през 2016 г. Ердоган каза това по време на съвместната пресконференция след среща.

Турският президент заяви още, че споровете между Турция и Гърция могат да бъдат разрешени „мирно“ чрез диалог.

„Ние смятаме, че всички проблеми с Гърция могат да бъдат разрешени по мирен начин. Ние вярваме, че всеки проблем може да бъде решен чрез диалог“ – каза той.

От своя страна Ципрас заяви, че осемете турски дезертьори осемте турски военнослужещи, които избягаха в Гърция след неуспешния преврат в Турция през 2016 г. „не са добре дошли“, но спрямо тях ще се спазва законът. По думите му трябва да се уважи юридическата процедура, която предвижда законодателството на Гърция, както и решенията на съдебните инстанции.

Турция обвинява избягалите, че са част от организацията на проповедника Фетулах Гюлен, който според Анкара е организирал опита за преврат.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!